Naloženo. „Splašenou“ Regionovu se po týdnu podařilo vyprostit, vůz čeká likvidace

Odklízení vykolejené Regionovy od trati Klínec - Čisovice. Foto: Hasiči SŽOdklízení vykolejené Regionovy od trati Klínec - Čisovice. Foto: Hasiči SŽ

Jeden vykolejený vagon je schopný jízdy, druhý se musí odvézt na plošině.

Pracovníci Českých drah (ČD) nedaleko Klínce u Prahy vyprostili dva vykolejené vozy, které zůstaly mimo trať poté, co souprava ujela bez strojvůdce a cestujících.

Po poledni se jim první vagon podařilo vrátit na koleje, druhý musejí odvézt na plošině. Provoz mezi Čisovicemi a Měchenicemi je od 8:00 přerušený, jezdí náhradní autobusy.

Odklízení vykolejené Regionovy od trati Klínec - Čisovice. Foto: Hasiči SŽOdklízení vykolejené Regionovy od trati Klínec - Čisovice. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽNehodový vlak a vykolejená Regionova. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Drážní inspekceVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Drážní inspekceVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽVykolejená Regionova po samovolné jízdě na trati 210. Foto: Hasiči SŽ

„Vše by mělo být hotovo do 18:00, kdy výluka končí. Možná se ale kvůli náročnosti prací prodlouží nebo se bude muset vyprošťování přerušit,“ řekl na místě technik oprav lokomotiv Jan Bittner z ČD.

Prázdná souprava se minulý týden ve čtvrtek rozjela samovolně, po nehodě vagony skončily na boku a na střeše mimo koleje. Nikdo nebyl zraněn. Nehodový vlak  vrátil už dříve hnací vůz na koleje. Na místě zůstaly dva vozy, které musel odstranit dopravce.

Na místě jsou kromě pracovníků Českých drah i hasiči ze Správy železnic. „Jednotka zabezpečuje požární dozor při odstraňování následků nehody. Hasiči zajišťují asistenci při řezání autogenem,“ uvedl jejich mluvčí Martin Kavka.

Kolem 9:45 přijel nehodový vlak s jeřábem, který převrácené vagony vyprostil. Je vybaven jeřábem a dalšími pěti technologickými vozy, kde jsou mimo jiné pumpy, řetězy, lana, podkladná dřeva a další pomůcky.

Druhý vagon čeká likvidace

Jeden vykolejený vůz je schopný jízdy, druhý se musí odvézt na plošině. Pracovníci ČD nejdříve vozy rozpojili a první se jim podařilo kolem 12:30 vrátit na koleje. Transportní vlak se dvěma lokomotivami ho odtáhne do stanice Čisovice.

Potom se ty dvě lokomotivy vrátí a pomocí řetězů a lan se vagon, který je na střeše, natáhne do místa, kde je teď vagon na boku, a náročnějším způsobem, ale principiálně velice podobně, se pokusíme vůz převrátit zpátky na kola a poté ho usadíme na plošinový vůz,“ popsal Bittner.

Transportní vlak druhý vagon odveze také do Čisovic, kde ho čeká likvidace.

Událost se stala ve čtvrtek ve 13:15 ve stanici Čisovice. Prázdná souprava ujela přes pět kilometrů. Dosáhla rychlosti 100 kilometrů v hodině a projela čtyři železniční přejezdy. Škodu vyšetřovatelé odhadli na 9,1 milionu korun.

Policie se případem zabývá pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Zjišťuje, zda šlo o technickou závadu, či selhání člověka.

Vyšetřování vede i Drážní inspekce. Strojvůdce je mimo službu.

Tagy České dráhy drážní hasiči Regionova
94 komentářů