Nákup za miliardu eur. Stadler dodá nové vlaky pro příměstské spoje ve Španělsku

Nové vlaky pro Renfe od Stadleru. Foto: RenfeNové vlaky pro Renfe od Stadleru. Foto: Renfe

Nové vlaky jsou součástí velkého modernizačního programu španělské železnice, budou se vyrábět ve Valencii.

Společnost Stadler Rail a španělské státní dráhy Renfe podepsaly velký kontrakt na modernizaci příměstských vlaků. Kontrakt v hodnotě 998 milionů eur počítá s dodávkou 59 vysokokapacitních vlaků kategorie Cercanías a Media Distancias.

Patrové vlaky se budou vyrábět v závodě Stadleru ve Valencii, podle španělských drah na místě vznikne 500 nových pracovních míst. Nové vlaky mají mít o pětinu vyšší kapacitu než současné jednotky Civia. Díky širokým dveřím a velkému nástupnímu prostoru má dojít k minimalizaci času pro nástup a výstup.

Kontrakt počítá s výrobou 24 vlaků o délce 100 metrů a 35 vlaků po 200 metrech. Součástí je i smlouva na servis a náhradní díly po dobu 15 let. Vlaky budou jezdit rychlostí 140 km/h.

Smlouva je součástí velkého plánu obnovy vozidlového parku Renfe, další velkou zakázku získal také Alstom. Dopravce mluví o „největším investičním úsilí za poslední desítky let“. Důležitým výsledkem má být vedle obnovy flotily i oživení hospodářství a vytvoření desítek tisíc pracovních míst. Celý program má objem 3,5 miliardy eur, první tendr na 31 vlaků vyhrála loni v červnu s cenou 258 milionů eur domácí firma CAF. Následovat mají dvě zakázky na 81 hybridních vlaků.
Před spuštěním obnovy kupovala Renfe vlaky pro příměstskou a regionální dopravu naposledy v roce 2007.

Tagy Cercanías renfe Stadler Rail
1 komentář