Španělská Renfe kupuje od Stadleru a Alstomu příměstské vlaky za 64 miliard

Elektrická jednotka firmy Renfe. Pramen: RenfeElektrická jednotka firmy Renfe. Pramen: Renfe

Nákup je součástí velkolepého plánu Renfe na obnovu flotily příměstských a regionálních vlaků

Představenstvo španělského státního dopravce Renfe rozhodlo o vítězích dvou velkých zakázek na dodávku příměstských a regionálních vlaků. Na smlouvy v celkové hodnotě 2,45 miliardy eur (cca 64 miliard Kč) se mohou těšit výrobci Alstom a Stadler.

Celkem jde o 211 velkokapacitních elektrických jednotek s iberským rozchodem 1668 milimetrů. Alstom dodá 152 vlaků o délce 100 metrů za 1,45 miliardy eur, Stadler vyrobí patrové vlaky (24 o délce 100 metrů a 35 o délce 200 metrů) za miliardu eur. Pro Stadler jde o vůbec první zakázku od Renfe.

Vlaky se budou vyrábět ve Španělsku v továrně Alstomu v Santa Perpètua nedaleko Barcelony, respektive v továrně Stadleru ve Valencii. Součástí smluv je i patnáctiletá údržba, kterou budou provádět společné podniky dopravce (49 pct.) a výrobce (51 pct.).

Nové vlaky budou mít o 20 procent větší kapacitu než ty současné, široké dveře mají usnadnit nástup a výstup, cestujícím bude k dispozici wifi.

Nákup je součástí velkolepého plánu Renfe na obnovu flotily příměstských a regionálních vlaků. Firma mluví o „největším investičním úsilí za poslední desítky let“. Důležitým výsledkem má být vedle obnovy flotily i oživení hospodářství a vytvoření desítek tisíc pracovních míst. Celý program má objem 3,5 miliardy eur, první tendr na 31 vlaků vyhrála loni v červnu s cenou 258 milionů eur domácí firma CAF. Následovat mají dvě zakázky na 81 hybridních vlaků.

Před spuštěním obnovy kupovala Renfe vlaky pro příměstskou a regionální dopravu naposledy v roce 2007.

Tagy alstom renfe Španělsko Stadler Top
34 komentářů