Nákladní silniční dopravce obestírají chmury, optimistů prudce ubylo

Kamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion, ilustrační foto. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

"Tento trend vždy znamenal blížící se potíže pro celou ekonomiku," říká tajemník Česmadu Bohemia.

Sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia zveřejnilo další Barometr nákladní dopravy, který každé čtvrtletí zjišťuje náladu mezi majiteli dopravních firem, pokud jde o zakázky na půl roku dopředu.

Třetí čtvrtletí přineslo zásadní úbytek těch, kteří se na budoucnost oboru dívají s optimismem. V mezinárodní vidí příští půlrok pozitivně 40 % dopravců, což je o 20 procentních bodů méně než v minulém Barometru. V dopravě vnitrostátní se s optimismem na zakázky dívá 31 % respondentů, což je o 18 procentních bodů méně než před třemi měsíci.

„Ten rozdíl je veliký. Čísla znamenající pokles optimismu ohledně budoucího objemu zakázek nejsou pouze znepokojivým ukazatelem pro dopravu. Dle našich zkušeností tento trend vždy znamenal blížící se potíže pro celou ekonomiku. To pokaždé silniční doprava velmi citlivě predikuje,“ uvedl generální tajemník Česmadu Bohemia Vojtěch Hromíř.

Rozdíl mezi mezinárodní kamionovou dopravou a vnitrostátní dopravou je rovněž u očekávaných hospodářských výsledků. Pro 4. čtvrtletí očekává zisk 52 procent dopravců v mezinárodní dopravě (o 4 procentní body více než při minulém zjišťování). Ve vnitrostátními dopravě čeká zisk 41 procent dopravců (o 6 procentních bodů méně než minule).

Tagy Česmad Bohemia kamiony nákladní silniční doprava
44 komentářů