Nákladní letečtí dopravci posilují. Qatar Airways má tři další 777F, Amazon koupil sedm 767 od Delty

Boeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto. Qatar Airways CargoBoeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto. Qatar Airways Cargo

Katarský dopravce posiluje svoji flotilu i kvůli distribuci vakcín.

Letecká nákladní doprava zažívá své mimořádně dobré časy a je to patrné i na zájmu o další letadla. Na přelomu roku převzala letecká společnost Qatar Airways Cargo tři zcela nové nákladní Boeingy 777F. Další letadla pořizuje pro svůj provoz internetový obchod Amazon, který koupil již vyřazená osobní letadla 767-300 od Delta Air Lines.

Qatar Airways dodávkou tří letadel rozšířily počet nákladních letadel ve své flotile na třicet. Letadla 777F tvoří její základ, celkem jich mají 24, k tomu ještě čtyři A330 a dva Boeingy 747.

Katarský dopravce chce díky novým strojům posílit svoji pozici před očekávaným dalším velkým boomem letecké dopravy v podobě přepravy vakcín na očkování proti Covid-19.

Posilujeme kapacitu letecké nákladní dopravy v kritické době pandemie, kdy je jí nedostatek. Distribuce vakcín bude jednou z největších výzev pro celý obor logistiky,“ řekl šéf Qatar Airways Akbar AlBaker.

Letadla 777F jsou poháněna motory GE90-110B1. Letadlo zvládne přepravit přes 102 tun nákladu s doletem 9 200 kilometrů.

Svoji nákladní leteckou dopravu také posílí Amazon. Podle serveru CargoFacts Amazon Air pořídil sedm letadel 767-300, která v létě vyřadily Delta Air Lines. Amazon, používající pro svoji flotilu také značku Prime Air, je promění na nákladní letouny. Mají podpořit především novou leteckou základnu firmy, která vznikla v Cincinnati.

Boeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto: BoeingBoeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto. Qatar Airways CargoBoeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto. Qatar Airways CargoBoeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto. Qatar Airways CargoBoeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto. Qatar Airways CargoBoeing 777F v barvách Qatar Airways Cargo. Foto. Qatar Airways Cargo
Tagy Amazon Boeing 777F Delta Air Lines Qatar Airways Cargo
8 komentářů