Amazon otevřel na hranici Kentucky a Ohia nejmodernější letecký nákladní terminál, odbaví až 200 letů denně

Boeing 767 u nového terminálu v Kentucky. Foto: Amazon AirBoeing 767 u nového terminálu v Kentucky. Foto: Amazon Air

Amazon si od nového terminálu slibuje urychlení dodávek zákazníkům v USA.

Amazon začal využívat pro leteckou přepravu zásilek nový nákladní terminál na letišti Cincinnati/Northern Kentucky International Airport (IATA kód CVG). Díky investici v hodnotě 1,5 miliardy dolarů jde o aktuálně nejmodernější zázemí pro letecké cargo na světě, které má z velké části automatizovaný provoz. Letiště leží v Kentucky těsně u hranic se státem Ohio.

Amazon Air Hub vytvoří podle firmy tisíce pracovních příležitostí. Vznikly zde sklady a třídírny zásilek v celkem sedmi budovách o rozloze přes sedm hektarů. Třídící linky zásilek jsou plně automatizovány a obsluhovány roboty. Střecha nových budov je připravena na instalaci solárních panelů, z velké části tak mají být dopravníky poháněny elektřinou z udržitelných zdrojů.

Díky tomuto zázemí se letiště stane jasnou národní jedničkou v letecké nákladní dopravě,“ řekl guvernér Kentucky Andy Beshear.

Nový terminál vznikal čtyři roky. Amazon si od něj slibuje urychlení dodávek zákazníkům. Terminál má zvládnout odbavit až 200 letů denně. Amazon Air má aktuálně 75 letadel ve své flotile, firma očekává do konce příštího roku více než zdvojnásobení flotily. Velkou část dopravy zajišťují pro Amazon jiní dopravci.

Amazon Air aktuálně využívá zhruba 40 letišť v USA. V Evropě má svoji leteckou základnu od roku 2020 v Lipsku.

Tagy Amazon Amazon Air Cincinnati / Northern Kentucky Airport CVG
Žádné komentáře