Náhrada za pokladní. Jihomoravský kraj začíná s provozem chytrých validátorů

Nové validátory v Jihomoravském kraji. Foto: Jihomoravský krajNové validátory v Jihomoravském kraji. Foto: Jihomoravský kraj

Kromě prodeje jízdenek nabídnou validátory informace o spojení či poloze autobusů a vlaků.

Jihomoravský kraj dnes spustil na brněnském hlavním nádraží provoz prvního nového chytrého validátoru na nákup jízdenek. Postupně bude na jihomoravských nádražích instalováno 300 takových malých prodejních automatů. Nahradí především pokladní, kteří až na pár výjimek ve stanicích v kraji skončí.

Velká část cestujících v posledních letech začala nakupovat jízdenky online na www.idsjmk.cz nebo přes aplikaci Poseidon. Teď přidáváme další možnost koupit si jízdenku pohodlně přímo na nástupištích. Je to další krok v modernizaci a zjednodušení odbavování cestujících,“ řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich.

Kromě možnosti nákupu jízdenek budou mít validátory i informační funkci. Cestující se v nich dozví o aktuálních událostech v dopravě, odjezdech spojů z dané zastávky nebo libovolné další zastávky IDS JMK, a navíc bude možné se podívat na online mapu s aktuálními polohami vozidel.

Organizátor veřejné dopravy v kraji KORDIS JMK pořídil celkem 300 validátorů. Na větších nádražích bude většinou více než jeden stroj. „Do konce září by měla být jejich instalace u konce. Cena jednoho validátoru je 63 500 korun bez DPH. Z velké části jsou hrazeny z dotací z EU a jejich provoz a servis bude zajišťovat vlastními silami KORDIS JMK, což znamená úsporu nákladů na externí firmy. Od prosince bude také možné si jízdné zaplatit v automatech přímo ve vlacích Moravia,“ vysvětluje krajský náměstek pro dopravu Jiří Crha.

Jízdenka na kartě

K zakoupení jízdenky pomocí validátoru potřebuje cestující zvládnout jen tři kroky. V tom prvním si zvolí způsob výběru jízdenky. Buď ji najde v nabídce nejčastějších cílů nebo si zmáčkne tlačítko rychlé jízdenky, pokud zná počet zón, anebo si svůj cíl zvolí přes tlačítko vyhledat cíl. Ve druhém kroku si zákazník vybere počet jízdenek a případnou slevu, třetí krok jej vybídne k zaplacení – a to buď kartou, nebo nabitou dopravní peněženkou (klíčenka, samolepka). Cestující s papírovou jízdenkou si ji ve validátoru označí. Jihomoravský kraj předpokládá, že si většina cestujících na rychlou koupi jízdenky platební kartou rychle navykne. Validátor jim v tom případě nevydá papírovou jízdenku, ta bude přiřazena ke kartě, kterou zákazník zaplatil.

Pro cestující, kteří nemají nebo nechtějí použít svoji platební kartu, je určena tzv. Dopravní peněženka. Jedná se o anonymní účet podobný bankovnímu účtu, na který si mohou nabít malou částku a pak místo bankovní karty platit některým ze zvolených nosičů – třeba klíčenkou, dopravní kartou nebo i samolepkou. Nosiče vyjdou na 30 Kč, dají se používat a nabíjet opakovaně v Kontaktních centrech IDS JMK, přímo ve validátorech nebo i online na eshop.idsjmk.cz.

Kraj současně oznámil novinky v tarifu od 1. července. Pro držitele průkazů ZTP a ZTP/P a seniory nad 70 let jsou připraveny další novinky. „Od 1. července budou mít držitelé průkazů ZTP a ZTP/P jízdu ve všech linkách IDS JMK zdarma a nebudou si muset kupovat lístek. Tohle rozhodnutí jsme udělali na základě žádostí organizací zastupujících tyto občany a myslím, že to je dobrá věc,“ komentuje novinky v cestování hejtman Grolich. Pro seniory nad 70 let bude jako další novinka zavedena v papírové i elektronické verzi nová celosíťová jízdenka za 40 Kč platná 24 hodin.

Tagy IDS JMK Jihomoravský kraj Kordis JMK validátory
170 komentářů