Nafta zítra zdraží, přes rok trvající sleva na spotřební dani končí

Čerpací stanice. Ilustrační foto: IADE-Michoko / Pixabay.comČerpací stanice. Ilustrační foto: IADE-Michoko / Pixabay.com

Státu končí měsíční výpadek ve výši 800 milionů korun.

Stát začne od zítřka vybírat více peněz z nafty. Po více než šestnácti měsících končí úleva na spotřební dani ve výši 1,50 Kč z každého litru. Novelu zákona o spotřebních daních podepsal v pátek prezident Petr Pavel a pokud vyjde ještě dnes ve sbírce zákonů, vyšší sazba začne platit od úterý. V praxi by se měla cena zvýšit o zhruba 1,80 Kč za litr. Zvýšením spotřební daně se totiž  zvýší i odvod daně z přidané hodnoty.

Slevu na dani zavedla vláda v loni v reakci na vysoké ceny pohonných hmot po invazi Ruska na Ukrajinu. Zatímco na benzín skončila úleva už loni, u nafty trvá až dosud. V praxi to pro státní rozpočet znamenalo výpadek příjmů zhruba 800 milionů korun měsíčně, v Česku je dosud tankování nafty jedno z nejlevnějších v Evropě. Aktuálně nejlevnější nafta je u Tank ONO za 31,50 Kč za litr, minulý týden se její cena zvýšila o 60 haléřů.

Návrat daně na výši před dubnem 2022 schválili nejprve na počátku měsíce poslanci, minulý týden senátoři. Původně měla nynější snížená sazba platit do konce roku. Vláda ale nakonec se zpožděním reagovala na skutečnost, že pohonné hmoty jsou levnější než před válkou. Stále ale zůstává korunová sleva zavedená od ledna 2021 předchozí vládou.

Proti návratu spotřební daně na původní výši byli poslanci a poslankyně ANO 2011 a SPD. Vláda původně chtěla projednat novelu zákona o spotřební dani ve zrychlením řízení, to ale odmítla opozice. Tím se prohloubil výpadek příjmů státního rozpočtu nejméně o dvě miliardy korun,. Opoziční fiskální odborníci Alena Schillerová, Martin Kolovratník (ANO 2011) a Jan Hrnčíř a Karel Sládeček (SPD) navrhovali ponechat stávající slevu či zvýšit daň jen o 50, respektive 5 haléřů za litr.

Tagy nafta spotřební daň
106 komentářů