Nadšenci shání další peníze na opravu Kremáka, pomáhá jim herec Petr Brukner

Petr Brukner před Kremákem. Foto: Dan MaternaPetr Brukner před Kremákem. Foto: Dan Materna

Vybrané peníze mají jít na opravu kotle.

Člen Divadla Járy Cimrmana, herec a fotograf Petr Brukner, se stal tváří nového videa, ve kterém se nadšenci opravující parní lokomotivu 534.0432 Kremák snaží získat další prostředky na opravu stroje z roku 1947.

K Bruknerovi se dostali náhodou přes fotografa Dana Materny z organizace Czech Photo, který se na opravě také podílí. Brukner měl v galerii Czech Photo výstavu svých snímků. Na jedné z vystavených fotografií byl i detail Friedmannova napaječe, součásti parní lokomotivy. „Hned jsem začal vysvětlovat, jak to funguje a Petr Brukner s nadšením přijal pozvání podívat se na naši lokomotivu. Nakonec nám namluvil krátký spot na finanční pomoc pro získání kouřových a žárových trubek do kotle Kremáka,“ popsal Materna vznik videa. Autorem videa je Dominik Schön.

Renovace Kremáka běží od konce roku 2019, opravuje ho skupina nadšenců kolem Bohumíra Goldy ze společnosti Růžolící chrochtík. Ta má lokomotivu dlouhodobě pronajatou. Jde o náhradu za „Ušatou“, kterou si stáhlo k sobě zpět Národní technické muzeum a nechalo ji několik let stát.

Návrat do podoby z konce pravidelného provozu

Oprava je poměrně daleko, nepočítali jsme ale s takovým nárůstem cen železa a potřebujeme peníze na opravu kotle,“ vysvětluje Golda. Hotová je již dýmnice, lokomotiva má nový komín, mazací trubky, nová vodoznaková tělesa a další součásti armatur, jsou doplněny chybějící části elektroinstalace repasí prošel kompresor, byl obnoven vzhled lokomotivy z období konce jejího pravidelného provozu tj. let 1979/1980.

Lokomotiva jezdila dlouho ve Spišské Nové Vsi, pak v Sokolově a nakonec v Klatovech. V roce 1985 ji zachránila parta právě z Klatov s Jiřím Mirvaldem. Ten a dalších pár nadšenců mu s ní teď pomáhá. „Je to pro něj velký návrat k lokomotivě, která by se bez něj asi nedochovala do dnešních dnů. Je navíc jakýmsi technickým ‚guru‘ při opravách stroje, který důvěrně zná,“ řekl v rozhovoru pro deník Zdopravy.cz před dvěma lety Golda.

Číslo transparentního účtu je 6037258379/0800

Tagy 534.0432 Kremák Růžolící chrochtík
9 komentářů