Nadšenci renovují první Turbolet, hotový bude k padesátinám L 410

Let XL 410 v opravě v hale Aircraft Industries. Foto: Letecké muzeum KunoviceLet XL 410 v opravě v hale Aircraft Industries. Foto: Letecké muzeum Kunovice

Sloužil jako stroj pro různé testy, téměř deset let byl součástí vybavení mateřské školky. Po padesáti letech od vzhletu se

Sloužil jako stroj pro různé testy, téměř deset let byl součástí vybavení mateřské školky. Po padesáti letech od vzhletu se první prototyp letadla XL 410 dočká velké renovace. Nadšenci z Leteckého muzea v Kunovicích začali s jeho opravou.

Chceme, aby letadlo bylo připravené do oslav 50 let prvního vzletu, které proběhnout 16. dubna,“ řekl ředitel muzea Martin Hrabec. Oprava probíhá v prostorách společnosti Aircraft Industries, která je muzeu poskytla zdarma.

Letadlo, která je již památkově chráněno, má být v podobě, v jakém se 16. dubna 1969 poprvé vydalo do oblak. Nechystá se ale jeho zprovoznění, aby mohlo opět létat.  „Koroze některých částí je už velká, zejména na křídlech. Není reálné, aby ještě vzlétl,“ dodal Hrabec. Kromě nového laku muzeum řeší i návrat motorů na křídla: vrtule a výfuky má, chybí mu ale samotný motor. Chystají se proto napsat do Pratt & Whitney. Právě s motory PT6-A27 kanadského výrobce prvním prototypu létal.

Letecké muzeum se snaží ještě získat další financování na opravu, zvažuje i sbírku přes crowfundigové servery. V minulosti takto už vybralo peníze na převoz letadla Tu-154 do Kunovic.

První letadlo L 410 létalo pod registrací OK-YKE do roku 1974, pak ho výrobce několik let používal pro testování různých komponentů, od roku 1983 do roku 1991 pak byl součástí dětského hřiště u podnikové mateřské školky v Kunovicích. Padesátiny slaví L 410 ve stejný rok, kdy poprvé vylétl Boeing 747 nebo Concorde.

Více informací o celé opravě i L 410 naleznete na stránkách Leteckého muzea Kunovice.

 

Tagy Aircraft Industries L 410 Letecké muzeum Kunovice
5 komentářů