Náchod začíná od pondělí s měřením rychlosti, před možnou pokutou bude varovat nápis Zpomal

Měření rychlosti v Náchodě. Foto: Město NáchodMěření rychlosti v Náchodě. Foto: Město Náchod

Součástí je i zavedení úsekového měření na Broumovské ulici.

Město Náchod začne od pondělí důrazněji vymáhat dodržování maximální rychlosti na silnicích ve městě. Měření rychlosti se bude týkat konkrétně tří úseků. Podle města došlo k instalaci radarů na základě podnětů občanů a ve spolupráci se zástupci Policie České republiky. Důslednější kontrola má přinést větší bezpečnost.

Nové radary na měření okamžité rychlosti projíždějících vozidel jsou umístěny v ulici Českoskalická na silnici I/33 ve směru do Náchoda a na silnici I/14 v Kostelecké ulici rovněž ve směru do města. V Malém Poříčí na Broumovské ulici na silnici II/303 pak bude úsekové měření, kdy řidiče změří po určené části komunikace, zda jeho průměrná rychlost nepřesáhla 50 km/h.

Jde o úseky, kde jezdí denně v průměru 9–22 tisíc aut, jak ukazují data ze sčítání dopravy. „Hlavním cílem je zajištění bezpečnosti, proto jeden z radarů je umístěn právě v ulici Kostelecké v bezprostřední blízkosti základní školy. Úsekové měření v Malém Poříčí bylo zvoleno z důvodu, že se jedná o místo dle statistik s největším počtem vážných dopravních nehod. Měření v ulici Českoskalické na sil. I/33 ve směru do Náchoda bylo vybráno s cílem zklidnit provoz v tomto místě a to hlavně v nočních hodinách, kdy zde velmi často překračují povolenou rychlost zejména zahraniční řidiči,“ uvedl starosta města Jan Birke.

Návratnost investice do jednoho roku

Řidiči budou o přítomnosti radaru varováni nejen značkou o měření rychlosti, ale také zařízením, které poskytne řidiči informaci o jeho rychlosti, případně zobrazí nápis ZPOMAL ve vzdálenosti 100–20 m a umožní mu reagovat snížením rychlosti. Pokud rychlost překročí, zařízení vytvoří obrazový záznam a postoupí ho ke správnímu řízení.

Nákupu a instalaci zařízení předcházela několikaměsíční příprava. Radní schválili nákup nadstavbového modulu SW SYDO Traffic Scan MP. Ten umožní zachycení všech vozidel, která sledovaným úsekem projedou, a následně je schopen poskytnout o takovém vozidle či osobách v něm detailní informace Policii ČR při případném pátrání, což výrazně podpoří řešení kriminality na území města.

Celý systém zajistila společnost Gemos Dopravní systémy. Má zkušenosti s fungováním systému například v Litomyšli nebo Dvoře Králové nad Labem. Systém vyjde na pět milionů korun. Pro zajištění průběhu správních řízení bylo nutné posílit odbor dopravy prozatím o dva pracovníky. Návratnost investice se dle zkušeností z jiných měst odhaduje mezi 10–12 měsíci od spuštění provozu.

Tagy I/14 I/33 II/303 měření rychlosti Náchod úsekové měření rychlosti
43 komentářů