Na zavřené ruzyňské ranveji přistál osmdesátiletý německý pilot

Včera večer došlo na Ruzyni ke zřejmě vůbec prvnímu nepovolenému přistání na mezinárodním letišti v České republice. Německý pilot (ročník

Včera večer došlo na Ruzyni ke zřejmě vůbec prvnímu nepovolenému přistání na mezinárodním letišti v České republice. Německý pilot (ročník 1941) dosedl před dvaadvacátou hodinou se svým strojem Mooney M20J-201MSE (registrace OE-DSF) na hlavní dráhu 06/24, která je aktuálně uzavřena. O incidentu informoval jako první twitterový účet flyRosta, informaci přinesl i server iRozhlas.cz.

„Řízení letového provozu potvrzuje safety událost v letovém provozu, vstup do CTR a přistání na RWY 06 bez povolení. Šlo o chybný postup pilota,“ uvedl mluvčí ŘLP Richard Klíma. Pilot vůbec nekomunikoval s řídicí věží. Záznam snahy o komunikaci je na YouTube. Řízení letového provozu už o nepovoleném přistání informovalo Úřad pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod, který se věcí bude zabývat.

Záznam letu stroje reg. OE DSF ze Stuttgartu do Prahy.

Sportovní letadlo s rakouskou registrací letělo z německého Stuttgartu a v Praze bezpečně přistálo. Podle serveru iRozhlas.cz u sebe pilot neměl doklady, proto si ho převzala cizinecká policie. Podle prvních informací sdělil, že měl technickou závadu.

Podle zástupce ředitele Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod Josefa Bejdáka jde zřejmě o první případ u nás, kdy pilot přistál bez povolení na mezinárodním letišti.

Hlavní ruzyňská dráha je uzavřená na období od 18. května do 29. května kvůli nutné údržbě a odgumování. Německý pilot měl štěstí, že na dráze neprobíhají větší stavební práce. Provoz je převeden na vedlejší vzletovou a přistávací dráhu RWY 12/30.

https://twitter.com/ilblog/status/1265509107777355778

 

Tagy letiště praha nepovolené přistání Top
127 komentářů