Na Vysočině otevřeli novou zastávku blíže zástavbě, cesta na vlak je o kilometr kratší

Nová zastávka Vlkov-Osová. Foto: Chládek & TintěraNová zastávka Vlkov-Osová. Foto: Chládek & Tintěra

Místo 1,5 kilometru půl kilometru na vlak. Nová zastávka výrazně zkrátila docházkovou dobu k železnici.

Správa železnic dnes na hlavní trati přes Vysočinu mezi Havlíčkovým Brodem a Brnem zahájila provoz nové zastávky Vlkov-Osová. Jde o součástí rozsáhlé proměny trati v úseku mezi Křižanovem a Vlkovem u Tišnova.

Nová zastávka cestujícím výrazně zkrátí cestu na vlak. Zlepšení přinese jak obyvatelům Vlkova, tak Osové. Například od obecního úřadu ve Vlkově to nově bude na vlak 455 metrů, dosud je to více než třikrát tolik.

Zastávka nahradí stanici Vlkov, kde vlaky už nebudou zastavovat. Podle Správy železnic tento krok přinese pohodlnější přístup k železniční dopravě a usnadní každodenní cestování pro místní.

Dvě nová nástupiště budou mít délku 140 m. Přístup na ně bude chodníky ve sklonu, na protilehlou stranu povede přes most a po chodníku pro pěší. Stávající výpravní budova ve Vlkově u Tišnova nebude sloužit osobní dopravě. Není však ani vhodná pro adaptaci na technologické prostory. Nová technologická budova se umístí do nově postaveného objektu.

Nová zastávka Vlkov-Osová. Foto: Správa železnicNová zastávka Vlkov-Osová. Foto: Správa železnicNová zastávka Vlkov-Osová. Foto: Správa železnicNová zastávka Vlkov-Osová. Foto: Správa železnicNová zastávka Vlkov-Osová. Foto: Chládek & TintěraNová zastávka Vlkov-Osová. Foto: Chládek & Tintěra

Přístřešek je zatím jen na jedné straně dvoukolejné trati. To v tuto chvíli nepředstavuje zásadní problém: zastávka je nyní konečnou pro vlaky od Tišnova, mezi Křižanovem a Vlkovem vlaky nejezdí. Od dnešního dne ale již obsluhují vlaky novou zastávku. Nový výlukový jízdní řád je zde.

Přesun zastávky je součástí modernizace stanice Vlkov. Ta probíhá v souběhu s dalšími dvěma velkými akcemi na Vysočině, kvůli které po části trati od března vůbec nejezdí vlaky. K obnovení provozu má dojít na začátku listopadu.

Sedmimiliardová modernizace trati přes Vysočinu oficiálně začala, úřad dosud nerozhodl o stížnosti

Tagy Správa železnic trať 250 Vlkov u Tišnova Vlkov u Tišnova - Křižanov
42 komentářů