Na východočeskou lokálku míří soukromý dopravce s komerční osobní dopravou

Motorový vůz řady 810 v Dobrušce. Foto: Phil Richards / Wikimedia CommonsMotorový vůz řady 810 v Dobrušce. Foto: Phil Richards / Wikimedia Commons

Dopravce plánuje spoje tak, aby navazovaly v Opočně na vlaky Českých drah.

Společnost Gerhát Train chce od prosince příštího roku výrazně oživit provoz na regionální trati mezi stanicemi Opočno pod Orlickými horami a Dobruškou. S motorovými vozy řady 810 zde chce nabídnout komerční provoz 19 párů spojů denně.

Vyplývá to z materiálu, který odeslal dopravce Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. „Už od nového grafikonu, který začne platit letos v prosinci, bychom rádi začali jezdit o víkendech,“ uvedl jednatel firmy Tomáš Gerhát.

Na trati dosud jezdí jen dva páry vlaků Českých drah v objednávce Královéhradeckého kraje. Mezi oběma městy kraj objednává autobusy, které obsluhují částečně i železniční stanici Opočno pod Orlickými horami. Ta je od středu města vzdálená zhruba dva kilometry.

Gerhát Train jednal o podpoře s oběma městy a krajem, ale neuspěl. Proto bude jezdit zcela v komerčním režimu. „Budeme levnější než tarif IREDO,“ plánuje Gerhát. Podle něj budou všechny vlaky navazovat v Opočnu na spoje Českých drah na trati z Týniště nad Orlicí do Náchoda.

Dopravce počítá s nasazením motorového vozu řady 810, který vlastní, shání ještě druhý vůz stejné řady.

Na trati z Opočna do Dobrušky jezdí vlaky od roku 1908, provoz byl postupně výrazně omezen.

Tagy Gerhát Train Opočno pod Orlickými horami - Dobruška
129 komentářů