Na vlastní kůži: Startujeme den ve vlaku aneb aktuální snídaňová nabídka na českých kolejích (1. díl)

Snídaně ve vlacích Českých drah. Foto: Aleš PetrovskýSnídaně ve vlacích Českých drah. Foto: Aleš Petrovský

V prvním díle prozkoumal Aleš Petrovský nabídku Českých drah.

83 Komentáře
nejnovější
nejstarší nejlépe hodnocené
Inline Feedbacks
View all comments
Tom

Mně z tohoto článku úplně stříká arogantní chování autora. Sorry not sorry 🙂 Tak snad aspoň šmakovalo.

Honza V.

Článek celkem obligátní, ať už toto autorem oblíbené slovo znamená cokoliv.

Martin Liška

„S obsluhou byla trochu těžší domluva“ – šlo by to nějak specifikovat? Obsluhoval Vás cizinec, nebo stevard nechápal, o co Vám jde, nebo co se vlastně za touto lehce kryptickou formulací skrývá?

Olcit

Velmi moc děkuji redakci za články zaměřené výhradně na úroveň komfortu pasažérů.

Honza V.

Tak ono je dost nekomfortní i pro personál, pokud je ve firmě systémový bordel.

Desper

Tady by nějaké rychlé objednávání online (z QR nebo tabletu, ne jak to má pendolino) a stejně tak placení docela dost zlepšilo zážitek

Vladki

Přesně, vlak je ideální pro placení qerkem.

cucíno

Vtipné přečtení, ale trochu mi to přijde zaujaté. Takové zkušenosti nemám. Děkuji za každý přidaný servis ve vlacích.

Aleš Petrovský

Věřím, že pokud bych jezdil jen na rameni Praha – Děčín – SRN byly by zkušenosti také na jiné úrovni. Nebo třeba jen railjety a SCP, ale bohužel.

Samo

Toto ma inak nesmierne fascinuje. Ak sú JLV schopné zabezpečiť dodržiavanie štandardu na Berlineroch, prečo nie na ostatných linkách? Budapešť je dlhodobo totálny disaster (nie že by to niekedy nebolo okej, ale je to hit and miss), Poľsko podobne, pritom tá firma je očividne schopná tam kde chce (Nemecko) kvalitu vymáhať a vyžadovať.

Olcit

(Vídeň)-Břeclav-Ostrava(-Polsko) není JLV

Karl vB.

Václav Kopta na stanici „Dvojka“ Českého Rozhlasu ve svém pořadu „Zlaté časy“ z 5.3.2023 docela barvitě asi 4 minuty popisoval zážitek, jak jel se svou manželkou z Prahy na představení do Ostravy a koupil si u nejmenovaného dopravce jízdenku do supermoderního vozu 1. třídy s gastrooddílem…
https://www.mujrozhlas.cz/zlate-casy/vaclav-kopta-jeho-milovana-60-leta-177
V záznamu je to od minuty 15:00 do 19:40.
Má to co do činění nejen s tímto článkem, který se věnuje jídelním vozům, ale i těm dvěma předchozím, které se věnovaly nedostatku použitelných vozů.

Radek

Jen postřeh: chtěl jsem si teď vyhledat menu pro relaci Praha – Č. Budějovice na stránkách jidelnivozy.cz a Budějice vůbec nejsou v nabídce…

TrBus

Tohle prznění je děs. Jsou to buď Budějce (místní nářečí) nebo prostě Budějovice. Žádný Budějice, natož ta pražská prasárna Budějky.

Kaarli

Jsou to prostě Budějky 😂😂😂

Jiří

Ale prosím vás, správně je to Budice přece…

Tomáš Záruba

OK, budiž Bulharsko. 😉

Mystifying oracle

To jste si trochu spletl depo. Bulharsko je o pár desítek kilometrů severněji.

Honza V.

Jihozápadočeské nářečí má mnoho variant, taky to můžou být Buďouce. Budějky určitě nejsou pražská prasárna, tuto variantu použil ve své písni například jistý Žalman Lohonka který je odkud? Z Budějek. Přičítat všechno české Praze je takové brněnské.

Erskine

Ja to beru tak, ze se aspon hned pozna kdo je opravdu z Budejc a okoli a kdo je odjinud z Cech (Budejky) nebo z Moravy (Budejice – oni to proste bez toho „i“ fyzicky rict ani nedokazou).

Karl vB.

Informace uvedené v několika zajímavých článcích pana Aleše Petrovského z poslední doby o jídelních vozech velmi oceňuji. Bohužel mně mně nijak nepřesvědčily k tomu, abych změnil své momentální návyky a rozhodl se využívat těchto služeb. Podle toho, co bylo napsáno, nevidím problém v nabízeném jídle, nebo v nápojích, ty vypadají na fotkách vcelku lákavě, ale v amatérském, nebo flegmatickém chování persoválu k (potenciální) klientele. Shledávám tyto negativní aspekty: 1. Nelze si vytvořit spotřebitelský návyk, protože: – jídelní vůz někdy jede, jindy zase ne – pokud vůz jede, nemusí fungovat v plném rozsahu viz článek (v Jížním expresu to naštěstí zachránil… Číst vice »

Jira

To si pockejte na 2. dil vcetne RJ a Leo. Tam to budete mit naopak… V Leo radostne Vam prijdou prakticky hned po nastupu, nabidnou vsechno mozni a pak se prijdou omlouvit ze uz nic nezbylo – klidne hned za Prahou – i kdyz jejich aplikace to ukazuje ze by to melo bejt – proto ze treba nektere polozky maji v 2 kusech a rovnou si to da nekdo na opacne strane vlaku. Platbu kartou klidne si uzijete, v Leo misto zvysovat ceny v cizi mene (coz se provedlo uz pres posledni roky primo v korunech), Vam servuruji za stejnou… Číst vice »

Karl vB.

Takže je to vlastně „vše staré pod sluncem“.
Je to pouhá nabídka, tedy možnost to využít, nikoliv povinnost a funguje tedy asi úplně stejně, jako ta hlavní loterie, když si někam koupíte lístek a doufáte, že tam dojedete včas a pohodlně, někdy to klapne, jindy zas ne.
Pro objektivní posouzení stavu je ale rozhodující, v jakém vzájemném poměru ty „klapky“ a „neklapky“ jsou.
Tady jim to loni klaplo:
https://www.youtube.com/watch?v=Oi4jhndFNVA

Rychlé Eso

Nelži, režijkáři. Nikdy se mi v RJ nestalo, že by něco neměli.

Vladki

V RJ se mi několikrát stalo, že bylo vyjezeno, nefungovala konvice nebo kávovar, případně nebyla obsluha vůbec. Takže jsem se vrátil k bagetam z nádražních prodejen, bez ohledu na barvu vlaku. Jistota je jistota….

Gajda

U černýho se mi nikdy nestalo, že co mi slíbili, to by mi pak nedonesli. Kousek za Libní to bylo v drtivé většině na stolku. Nicméně je to jen letecky ohřátý jídlo v nějakým obalu, v tom jsou ČD s jídelákem úplně někde jinde, pokud vše funguje. Já se k němu dostanu jen v Pinďovi a tam se ještě taky zádrhel nestal.

VS

Dobrý den, přede dvěma týdny, SC 502, objednávka cca 30 minut před Pardubicemi, potvrzena, aby mi mezi Libní a hlavním přišlo, že objednávka nemůže být vyřízena, neboť jídlo došlo. Z mého pohledu jasná lež. Do té doby jsem s pendolínem tuto nepříjemnost neměl; jen docela často dodávali polostudené kuřecí řízky s vlhkým trojobalem (což jsem začal řešit poznámkou, ať mi to dodají později než za deset minut, ale ať je jídlo teplé — jednou to fungovalo skvěle, po druhé jsem skončil, jak jsem výše napsal — po devadesáti minutách čekání, kdy jsem ani nešel na záchod, abych je neminul). A… Číst vice »

Aleš Petrovský

Díky moc za zpětnou vazbu a za pochopení o co mně jde 🙂

Juraj

Toto je bohužel ten hlavní problém. Jídelní vozy využívám rád, ale na fakt delší cesty si vždy nosím vlastní zásoby, protože prostě není jistota. A když už mám vlastní zásoby, tak není důvod do bistra přes několik vagonů chodit.

V tomto samozřejmě má plusové body pendolino nebo railjet, a pak samozřejmě RJ a LE. I tam se leckdy stane, že jsou vyjedení, ale aspoň něco je vždy.

Jira

treba ste nepochopil co presne myslim, nektere polozky maji v leo VZDY jen 2 v celem vlaku. A ze na jednou se ve vlaku objednava u 2-3 stevardu po odjezdu dle mista na kterem sedite, obcas se stane ze v stejnem okamziku treba par da si stejne 2 baleni, ktere chcete Vy. A lze urcite nasadit do kuchynek a lednicek vic, jako je s pepsi a staropramenem (to je to neco ze?) jen z leo se stava junk-food automat s obsluhou (znamena draz), kam Vam prodaji vsechny druhy chipsu a celou nabidku pepsi ale pravy obed tam nenajdete (svickova bude… Číst vice »

Desper

No třeba u RJ se mi párkrát stalo, že se celé kupé proměnilo v jídelnu, jak si všichni objednali kde co a objednávali. Odéry jídel, neustálé otevírání dveří kupé, taky trochu nepříjemné

VS

Dobrý den, dle mého názoru to asi podle reakcí v této diskusi závisí na trase. Nezařazení vozu jsem zažil několikrát, ale nikoliv tolikrát, abych nepočítal s jídlem ve vlaku (ve vlacích, které zmiňuji dále). Osobně často jezdím Opavanem (pátečním IC 513 a nedělním SC 502, výjimečně pondělním IC 514). V IC 513 a IC 514 jsem problém s obsluhou nezažil (ale je pravdou, že tam jezdí téměř výlučně stejná skupina a paní si mne už pamatuje a zdraví mě při příchodu). Jejich obsluha je přiměřeně obsazení a frontě rychlá, dostatečně obsáhlá a současně nevtíravá. Na druhou stranu, obvykle chodím v… Číst vice »

J.K.

No, jak jinak můžou vypadat dotované hospody.:)

Petr

Podle pisálka je všude všechno špatně, všechen personál je neschopný a protivný a vlastně celý svět se spikl proti němu. Bylo by lepší, aby pan dokonalý seděl doma na řiti!

Sova

Taky mi přijde trochu zbytečné vyčítat personálu v plném zápřahu, že se naběhá, protože si zákazník nedokáže objednat napoprvé a teprve během konzumace se rozpomíná, že by si vlastně dal do čajíčku medíček. Může se stát, ale pak přece nebudu dělat blbečka z toho, kdo mi moje pozdě vymyšlené přání následně splní…

Chápu že nekritická recenze by byla nuda, ale všeho s mírou.

Tomáš 104

Ale chytrý personál se tolik nenaběhá, autor hodnotil jen míru hlouposti podle subjektivního pocitu.

Petr Šimral

Souhlas. Proaktivní personál zvládne více za menšího výdaje energie…

Jira

Pockejte az v mekaci vas se zeptaji „a chcete to v menicku?“
„Ano“ „Tak 150 prosim“ a pak vam prinesou sam sendivc.
„Proto ze ste nezvolil hranolky a nevybral napoj.“

LOL jestli je neco na vyber tak poprve by se melo nabidnout presne co muzu si vybrat…

Aleš Petrovský

A není lepší, aby se personál nesloužil jen jako nosítko jídla? Aby chtěl poskytnout kvalitní servis?

-Dobré ráno, máte vybráno? Případně mohu vám něco doporučit?
–Díky, mám, dal bych si snídani od Dolejších.
-Výborně, jaký bude ten teplý nápoj? Káva, čaj…?
–Poprosím čaj.
-Nabídnu ovocný, černý, mátový, zelený…
–Tak ten mátový.
-K čaji dáme i med citron?
–Super, obojí.
-Takže snídaně od Dolejších, mátový čaj, med, citrón. Je to tak v pořádku? Nebo přidáme džus, vodu?
–Diky, nene, takto je to v pořádku.

Capek

Ano, naprostý souhlas s panem Petrovským.

Sova

Bezpochyby, když je na to prostor, klidně může hostovi postupně nabídnout celé menu. Ale dokážu si představit, že při větším provozu se pak o dvě řady dál nějaký strejda může vztekat, proč se ta obsluha tak dlouho vykecává, když on si potřebuje rychle objednat/zaplatit, aby stihl včas vystoupit…

mantinel

Vidíte a jsou zase zákazníci, kteří o takové hraběcí rady nestojí, jako já 🙂 V restauraci si dokážu vybrat z nabídky sám a naopak mě obtěžuje, když se mě číšník snaží vnutit další věci (většinou ty předražené, co se moc neprodávají), o které nestojím, nebo se mě povinně zeptá, jak jsem spokojený, přitom ho to přirozeně vůbec nezajímá. Nepotřebuju si zvyšovat nízké sebevědomí tím, že kolem mě bude takto někdo skákat.

Aleš Petrovský

To přenechám vám 🙂

Juraj

Další, co nedočetl ani na konec prvního odstavce? 🙂

Knížecí rada

Před nějakým časem se vracel z Prahy před půlnocí nějakým expresem na východ. Po večeři mi už vyhládlo, tak jsem si zašel do jídeláku na něco menšího. Do oka mi padla nějaká vaječná omeleta se šunkou, tak jsem si ji objednal a se zlou se potázal. Je to prý snídaně. Vrchní vůbec nemohl pobrat, že po půlnoci do sebe nebudu ládovat svíčkovou. Tak jsem si nechal zajít chuť a odešel. Útrata nula, tak jsem ušetřil. Divím se, že je tahle buzerace furt drží. Co bych si nemoh dát snídani k obědu, k večeři nebo ke svačině?

Roman Svacina

Lépe bych to nenapsal.

honza.k

Přesně tak. Nikdy jsem nepochopil, proč tohle stevardi a stevardky JLV tak hrotí. 11:05 už prostě snídaně za žádnou cenu. Přitom k tomu není žádný relevantní důvod. A ty výmluvy na to, že ve vedlejším voze sedí kontrola… proč by to nějaké kontrole mělo vadit? To je takový typický drážní přístup.

V. K.

To je stejné jako v McDonald’s. Do 10:29 si jde objednat snídani, v 10:30 již ne.

ABC

Tam jim to předpokládám prostě přepne pokladnu a hotovo. Já spíš trpím opačným problémem, že bych si raději dal dva číze než snídaňové menu a taky to v 10:29 nejde.

Aleš Petrovský

Pozor, v McD je to kvůli případné křížové kontaminaci (vejce), protože je obtížné dodržet oddělené zóny pro zpracování potravin. Oproti tomu i při snidanich v bistru dostanete řízek. Stejně tak mají vejce s parmazánem odpoledne…

JohnCock

včera jsem přišel v poledne do restaurace kde měli pouze polední nabídku a nechápal jsem proč kuchař všeho nenechá a nezačne mi připravovat minutku, protože já jsem přece zákazník

Franta

§4 a. Je na to předpis!

Honza V.

Taky typicky modrogumní. Kontrole nevadí, že je všude bordel a nic nefunguje, a o to víc lpí na dodržování samoúčelného nesmyslného předpisu.

Black

To je úžasné. Je to jako z filmu Volný pád, kde obsluha v MD, muž tuším jménem Rick, zatvrzele odmítá objednávku snídaně, neboť je už po 11 odpoledne.

Black

Dopoledne

Umbridge

Jejich práce je hlavně dělat tržby a ne platícím zákazníkům říkat jak malému dítěti ze večer nemůže pít kolu, ze prý potom nemůže spát. No jo, klasický “servis” v Čechách…

Miropiro

Pokud vlak nemůže být na koncové stanici naskladněn (dozásoben), dává smysl nenabízet snídaňovou nabídku večer, protože druhý den ráno by nebylo co nabízet.

Sova

Tak by jim do dvakrát-třikrát nevystačilo a příště se poučí naskladní víc, aby na ráno zbylo. Když nebudou dělat Zagorku s prodejními časy, můžou vzít pořádné zásoby do rezervy a doprodat případné přebytky i později. Leckdo si rád dá něco ze snídaňové nabídky i k obědu.

Radek

Spíš má někdo strach, že by si lidi objednávali levnější snídaně na úkor dražších obedovečeří…

JohnCock

Sova je zřejmě odborník s mnohaletou praxí v oboru gastronomie

Karel

Tam žádný ex před půlnocí nejede

Pavel

Z čeho všeho dovedeme dělat problémy 🙂

JohnCock

včera jsem se taky marně zkoušel dostat do obchodu minutu po zavíračce a strašně jsem se divil, že mne tam personál nechce pustit

Juraj

Hele, už druhá naprosto zcestná analogie.
Zkuste na tom ještě zapracovat.

Není řeč o tom, že je jídelák zavřený, ale že bez jakéhokoli pádného důvodu nenabízí jídlo, které ale s drobnou změnou nabízí i po zbytek dne. Neexistuje pro to žádný racionální důvod, jen logika „protože JLV“.

Skeeve

Díky za test.
Osobně jsem v únoru třikrát využil bistro vůz na Jižním Expresu, a osádku naopak musím pochválit za vstřícnost a snahu prodat zákazníkovi maximum, ale přitom bez zbytečné vtíravosti.

Aleš Petrovský

To je super! Pozitivní zkušenosti jsou fajn. Podobně je byli nadšení ze servisu v jídelácích na Berlín 🙂

VIZEK2442

A co se najíst doma před cestou?

Pavel

Třeba proto, že to ušetří čas a můžu vstát o hodinu později?

Dan

Geniální nápad. A ještě lepší by bylo vůbec nikam necestovat. A takové blbiny jako vlaky nebo auta neřešit. A byl by klid! 😀

VIZEK2442

Udivuje mne,že cestující hned po nástupu do vlaku okupují jidelak nebo bistrovuz , sedí tam delší dobu a cpou se.Jako by nemohli se najíst před cestou a sebou si vzít pití a něco malého k mlsu. Úsporu financí neřeším.

Jiří Kocourek

Když jedu do Břeclavi tak vyjíždím z místa bydliště ve 4:30 a vstávám ve 3:30 vy si takhle po ránu děláte snídani? Tudíž ano najím se ve vlaku.

PepaM

A proč by cestující neměli využívat služeb bistro- a jídelních vozů, když tam jsou? Proč vás to udivuje? Vždyť je úplně jedno, jestli se někdo nají doma, cestou na nádraží v restauraci, nebo až v tom vlaku; záleží jen na preferencích/časových možnostech daného cestujícího.

VIZEK2442

OK. Využívat těchto služeb klidně mohou i nadále dle svých zažitých preferencí a času.

PepaM

Teda to ste ale laskavej, že jim to dovolíte :/

Fliczek

Děkujeme. Víte, právě proto je to služba a proto ji člověk může využít dle libosti, jak on potřebuje a kdy chce. Jsou lidi, kteří i při návštěvě obyčejné restaurace první, co udělají, že jdou na WC. Taky je to špatně?

None

Na světě je spousta záhad…

Karl vB.

V hluboké minulosti 20. stol. jsem dělal to samé, řešil jsem tím absenci volných míst k sezení ve 2. třídě vozové. Byla to mnohem příjemnější varianta cestování, než stát několik hodin v přeplněné uličce, nebo na smradlavém představku.
Jestli se to děje ze stejných důvodů i teď, nedovedu posoudit.

Štěpán Matějka

Já to tak dělám dodnes!

Štěpán Matějka

Najíst doma se mužů, ale jsem poměrně divnej tvor a během tech skoro šesti hodin jízdy mi vyhládne a než žrát nějakou hnusnou bagetu, tak si rád dám normální jídlo.

Tomáš Záruba

Co takhle pochopit, že je jídelní vůz je způsob, jak de facto zrychlit cestu vlakem o hodinu = eliminovat nevýhodu „první a poslední míle“ aspoň tam, kde je rychlost spojení tzv. přijatelná?

Franta

A to je nápad!

Igor Mauricio

A co takhle chodit pěšky místo jet vlakem?

Aliděda

Ranní ptáče bez lahváče vůbec nikam nedoskáče.