Na Šumavě pod dráty. Správa železnic připravuje elektrizaci trati do Volar

Zastávka Hradce na trati 194 z Budějovic na Černý Kříž. Autor: Martin Vrut – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67828583Zastávka Hradce na trati 194 z Budějovic na Černý Kříž. Autor: Martin Vrut – Vlastní dílo, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=67828583

Trať prošla už v letech 2014 až 2016 dvoumiliardovou modernizací, která se ale netýkala mezistaničních úseků.

Správa železnic (SŽ) připravuje takzvanou prostou elektrizaci trati z Českých Budějovic do Volar. V současné době hledá zhotovitele záměru projektu. Samotné práce na trati by měly dle předpokladů SŽ proběhnout v letech 2027 a 2028. Deníku Zdopravy.cz to sdělil mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

Tzv. prostá elektrizace má přinést jednodušší a levnější řešení elektrizace tratí v Česku. Dosud totiž byly s elektrizací spojeny ještě velké úpravy tratí. V případě prosté elektrizace půjde, zjednodušeně řečeno, jen o natažení drátů.

„Vedle obecnějších benefitů (pohodlnější spojení, bez nutnosti přepřahů lokomotiv, bezemisní doprava v cenné přírodní lokalitě Šumavy) je elektrizace této trati vhodná také s ohledem na značný turistický potenciál celé oblasti, pro který bude možné navýšit budoucí provoz,“ uvedl Gavenda.

Trať prošla už v letech 2014 až 2016 dvoumiliardovou modernizací, která se ale netýkala mezistaničních úseků. Zahrnula pouze dopravny, nástupiště a instalaci zabezpečovacího a sdělovacího zařízení, takže ji lze ovládat dálkově z Kájova.

V posledních letech zde SŽ provádí i tzv. prostou rekonstrukci některých mezistaničních úseků, letos na podzim se to bude týkat části Nová Pec – Černý Kříž. Stavba zahrne kompletní výměnu železničního svršku a čištění kolejového lože, zřídí se bezstyková kolej, dělníci provedou rekonstrukci propustků a příkopů a vymění přejezdové konstrukce na 19 přejezdech.

Tagy prostá elektrizace Správa železnic trať 194 České Budějovice - Černý Kříž
20 komentářů