Na Slovensku vznikne továrna na elektromobily Volvo, ročně vyrobí na 250 tisíc elektromobilů

Výroba elektromobilů Volvo C40 v belgickém Gentu. Pramen: Volvo CarsVýroba elektromobilů Volvo C40 v belgickém Gentu. Pramen: Volvo Cars

Továrna v regionu vytvoří až 13 tisíc pracovních míst, vyjde na 29 miliard korun. Půjde o třetí závod Volva v Evropě.

Společnost Volvo Cars vybuduje na východním Slovensku nový závod na výrobu elektromobilů. Investice do továrny v průmyslovém parku Valaliky u Košic bude činit v přepočtu přes 29 miliard českých korun. Samotná automobilka zaměstná 3300 pracovníků, celkově se vytvoří až 13 tisíc pracovních míst. Očekává se, že závod ročně vyrobí 250 tisíc elektromobilů. Výstavba začne v příštím roce, sériová výroba odstartuje v roce 2026. Dvacet procent investice bude podpora státu.

„Plně se soustředíme na dosažení cíle být čistě elektrickou značkou v oblasti mobility do roku 2030,“ uvedl generální ředitel a prezident Volvo Cars Jim Rowan. „Expanze v Evropě je klíčová pro náš přechod k elektrifikaci a pokračující růst,“ dodal.

„Vážím si, že se společnost Volvo Cars rozhodla postavit svůj nový závod právě na Slovensku. Svědčí to o jejich důvěře k nám,“ reagoval slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – OLaNO).

Automobilka je plánována jako klimaticky neutrální. Vyrábět bude pouze elektroauta. Zaměří se na efektivní a udržitelnou výrobu prémiových vozidel. Evropa je pro Volvo největší region z hlediska prodejů.

Slovenský závod bude pro Volvo třetí v Evropě. Ve své lokalitě využije dobře rozvinutou síť dodavatelů v automobilovém průmyslu. Půjde o pátou automobilku na Slovensku. Doposud se u našich sousedů vyrábí vozy společností Volkswagen, Citroën a Peugeot, KIA nebo Jaguar Land Rover.

Volvo Cars většinově vlastní čínská firma Geely Holding, ta svůj záměr postavit v Evropě třetí továrnu pro vozy Volvo oznámila loni na podzim. Momentálně má dva závody, jeden ve Švédsku a druhý v Belgii. V současnosti společnost vyrábí kolem 800 tisíc vozů ročně.

Tagy elektromobily slovensko Volvo
36 komentářů