Na Slovensku stojí vlaky z ČR vezoucí pomoc Ukrajině, spojení do Čopu skončilo

Vykládka humanitární pomoci z Česka v Čopu. Foto: České dráhyVykládka humanitární pomoci z Česka v Čopu. Foto: České dráhy

Administrativní problém nastal i při odbavení Ukrajinců.

V Košicích a jejich okolí zůstaly dnes stát dva vlaky, které vezou z České republiky humanitární pomoc Ukrajině a měly odvézt Ukrajince do Česka. Novinářům to dnes řekl zakladatel iniciativy Železnice pomáhá Albert Fikáček. Důvodem je podle něj administrativní chyba související s odbavením. Humanitární pomoc musí jet přes jiný přechod, Ukrajince je pak potřeba kontrolovat přímo na slovenských hrancích, což se dosud dělo až v České republice. Na Ukrajině podle Fikáčka na odvoz vlaky čekají stovky Ukrajinců, možná i přes tisícovku.

České dráhy dnes ráno oznámily, že humanitární vlaky nyní budou končit v Košicích. Do iniciativy Železnice pomáhá se zapojily například České dráhy, Arriva, ale i Fikáčkova brněnská společnost Gepard Express. Vlaky jezdí do ukrajinského Čopu. Za dobu války na Ukrajině, kterou minulý týden ve čtvrtek napadlo Rusko, odjela z ČR na Ukrajinu na podnět iniciativy už téměř desítka vlaků. Na Ukrajinu odvezla přes 180 tun humanitární pomoci. Zpět do ČR přivezla přes 3 000 Ukrajinců.

Nyní dva vlaky čekají na slovenské straně s humanitárním materiálem, jako je zdravotnický materiál, drogerie, trvanlivé potraviny nebo spacáky a karimatky. „Problém spočívá v administrativním nedopatření a doufáme, že bude co nejdříve odstraněn, nejlépe v rámci hodin,“ uvedl Fikáček.

Humanitární pomoc musí podle něj podle nařízení jezdit přes hraniční přechod Vyšné Nemecké, kde však není železnice. Problém také nastal při cestě zpět v odbavení Ukrajinců. „Slovenská strana nemá dostatek pohraničních zaměstnanců, aby na železničním přechodě z Čopu odbavili tento vlak. Dosud tito lidé jezdili do České republiky, kde byli odbaveni. Z analýzy ale vyplynulo, že je to mimo legální rámec. Z toho důvodu je potřeba odbavit ty lidi na slovenském území,“ řekl Fikáček. Dodal, že problém nezpůsobila zlá vůle některé ze stran. Podle Fikáčka by to mohlo vyřešit vyslání českých pracovníků na slovenské hranice, věc ale musejí řešit ministerstva vnitra obou zemí.

„S ohledem na to, že není možné slovenskou stranou zajišťovat kontrolu na vnější schengenské hranici, budou vlaky Českých drah nabízet pomoc lidem na košickém nádraží prostřednictvím pravidelných spojů. Podle potřeby budou tyto vlaky posilovány. Humanitární pomoc sesbíraná na nádražích zamíří do Čopu v nejbližších dnech nákladním vlakem,“ říká ministr dopravy Martin Kupka.

Rusko napadlo Ukrajinu minulý týden ve čtvrtek. Boje si už vyžádaly si mnoho obětí. Ze země prchlo přes milion Ukrajinců. Většina zůstává v Polsku, jsou ale i v jiných zemích, například na Slovensku nebo v České republice.

ČTK

Tagy České dráhy Gepard Express Železnice pomáhá
79 komentářů