Na Slovensku se střetl vlak z Prahy s autobusem, sedm mrtvých

Na Slovensku se střetl vlak EC 279 s autobusem. Zdroj: Facebook.com - Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSRNa Slovensku se střetl vlak EC 279 s autobusem. Zdroj: Facebook.com - Obmedzenia prevádzky na tratiach ŽSR

K neštěstí došlo na trati u Nových Zámků ve směru na Dvory nad Žitavou.

Na železničním přejezdu se závorami a světelnou signalizací u Nových Zámků na Slovensku se střetl vlak EC 279 Metropolitan s linkovým autobusem. Spoj mířil z Prahy do Budapešti. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil mluvčí Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Dominik Drevický.

Počty mrtvých záchranáři postupně navyšovali, v noci oznámili celkem sedm obětí na životech. Operační středisko záchranné zdravotní služby Slovenské republiky na místo vyslalo několik pozemních ambulancí a tři záchranářské vrtulníky.

Žádná z obětí neměla být v době nehody ve vlaku. Příčina se vyšetřuje. Podle veřejnoprávní stanice RTVS mohla nehodu zavinit nefungující zvuková a světelná signalizace na železničním přejezdu. Jihem Slovenska se ve středu prohnaly silné bouřky.

Část linkového autobusu po srážce s vlakem EC 279 Metropolitan na Slovensku.Zdroj: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR

Část linkového autobusu po srážce s vlakem EC 279 Metropolitan na Slovensku.
Zdroj: Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR

Lokomotiva ČD v plamenech

Mluvčí Českých drah (ČD) Petr Šťáhlavský krátce po incidentu dodal, že na místě hoří. V plamenech byla podle snímků i lokomotiva ČD. Mělo by se jednat o řadu 380. Strojvedoucího ČD ošetřili s lehkými popáleninami na místě. Souprava patřila ZSSK, vlakem cestovalo asi 100 osob.

Slovenský provozovatel letecké záchranné služby Air – Transport Europe (ATE) deníku Zdopravy.cz řekl, že k nehodě vzlétly vrtulníky z Bratislavy a Nitry. Podle aplikace Flightradar24.com mířil k neštěstí také vrtulník z Banské Bystrice.

„Před malou chvílí jsem se dozvěděl o tragické nehodě vlaku a autobusu u Nových Zámků. Je mi velmi líto vyhaslých lidských životů a v myšlenkách jsem s pozůstalými po obětech této hrozné události. Zároveň přeji všem zraněným brzké uzdravení,“ napsal na Facebooku slovenský ministr dopravy Jozef Ráž.

Provoz na trati byl v pátek ráno obnoven.

Nové Zámky na mapě.Zdroj: Google Earth

Nové Zámky na mapě.
Zdroj: Google Earth

Tagy čd České dráhy lokomotiva 380 lokomotiva řady 380 lokomotivy 380 nehody na přejezdech nehody na železnici slovensko Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
407 komentářů