Na severu Švédska vykolejilo 38 vagónů se železnou rudou, trati hrozí dlouhé zablokování

Vykolejení nákladního vlaku ve Švédsku. Foto: LKABVykolejení nákladního vlaku ve Švédsku. Foto: LKAB

Nehoda může výrazně ovlivnit plynulost zásobování železnou rudou.

Na severu Švédska vykolejily téměř čtyři desítky vagónů nákladního vlaku naloženého železnou rudou. Nehoda se stala u města Gällivare, které se nachází asi 1000 kilometrů od Stockholmu za polárním kruhem. Příčina vykolejení je předmětem vyšetřování, informovala agentura DPA s odvoláním na dnešní prohlášení těžařské společnosti LKAB.

Mluvčí firmy LKAB Anders Lindberg řekl veřejnoprávnímu radiu SVT, že vlak o celkové váze 8000 tun měl 68 vagónů, z nichž 38 vykolejilo.

Nehoda, při níž nebyl nikdo zraněn, může mít dalekosáhlé důsledky pro vlakový provoz na švédském dálném severu. Podle SVT totiž vznikly škody na železničním svršku i trakčním vedení. Pro přepravu osob se pro následující dny počítá s náhradní autobusovou dopravou.

Nákladní vlak jel po zhruba 500 kilometrů dlouhé jednokolejné trase, která spojuje norský Narvik se švédským přístavním městem Lulea. LKAB dlouhodobě požaduje, aby trasa získala druhou kolej, neboť jde o jeden z nejvytíženějších železničních koridorů v celém Švédsku. Klíčový je z hlediska přepravy železné rudy z rozsáhlých dolů v Kiruně.

ČTK

Tagy LKAB švédsko vykolejení nákladního vlaku
22 komentářů