Na prodej. Vedení DB poprvé oficiálně potvrdilo možnost zbavit se Arrivy

Nová vozidla trutnovské MHD. Pramen: ArrivaNová vozidla trutnovské MHD. Pramen: Arriva

Největší tuzemský autobusový dopravce může změnit majitele. Vedení Deutsche Bahn včera poprvé oficiálně potvrdilo, že řeší prodej společnosti Arriva. Deutsche

Největší tuzemský autobusový dopravce může změnit majitele. Vedení Deutsche Bahn včera poprvé oficiálně potvrdilo, že řeší prodej společnosti Arriva.

Deutsche Bahn to uvedla v tiskové zprávě. „Dozorčí rada pověřila představenstvo, aby prozkoumala různé možnosti prodeje Arrivy,“ napsala firma v tiskové zprávě.

DB koupila Arrivu v roce 2010 tehdy jako soukromého britského dopravce. Případný prodej má pomoci DB snížit zadluženost firmy. Loni dosáhla Arriva v celé Evropě obratu 5,44 miliardy eur, zaměstnávala 53 tisíc lidí.

Ve hře jsou varianty od prodeje až 100 % akcií firmy po prodej části firmy více investorům nebo vstup na burzu. O možnosti prodeje Arrivy se spekuluje několik měsíců, poprvé ale tuto možnost potvrdila oficiálně i dozorčí rada.

Arriva se v Česku stala postupně největším autobusovým dopravcem, její podíl ještě navíc poroste: firma získá nově například provoz v Plzeňském nebo Zlínském kraji. Od prosince navíc čeká Arrivu v Česku velké posílení na železnici, kdy převezme část rychlíkových linek a provoz některých vlaků ve Zlínském a Libereckém kraji.

Tagy Arriva Deutsche Bahn
34 komentářů