Na přestup máte tři minuty, zobrazují nově obrazovky v autobusech

Zobrazení přípojů na displejích v rámci autobusu Pražské integrované dopravy. Foto: RopidZobrazení přípojů na displejích v rámci autobusu Pražské integrované dopravy. Foto: Ropid

Pražský organizátor veřejné dopravy Ropid začal s testováním nové služby cestujícím. Na informačních panelech ukazuje v autobusech aktuální informace o

Pražský organizátor veřejné dopravy Ropid začal s testováním nové služby cestujícím. Na informačních panelech ukazuje v autobusech aktuální informace o navazujících linkách. Cestující se tak dozví, zda například spoj, s kterým chce dál pokračovat, jede na čas či jak dlouhou dobu má na přestup.

Podobný systém je běžný při informování v řadě velkých západoevropských měst. Kromě informace o času odjezdu a číslu linky uvádí například i to, zda je další dopravní prostředek bezbariérový nebo ne.

Jde o novinku, kterou připravujeme v autobusech a vlacích a možná i v ostatních vozidlech MHD v rámci nových standardů kvality a projektu Jednotný informační systém hl. m. Prahy,“ řekl mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Cestující mohou obrazovky s daty o přestupech vidět v autobusech dopravce ČSAD Střední Čechy, především na linkách 370-374 z Kobylis směrem na Odolenu Vodu a také u nových kloubových autobusech Solaris tohoto dopravce, které jezdí na linkách do Branýsa nad Labem a do Mělníka.

Na facebooku Ropid nechal cestující a dopravní fanoušky komentovat první zkušební obrazovky. Podle řady uživatelů by bylo lepší, kdybych informační panely obsahovaly méně informací a cestující tak nebyli přehlceni.

https://www.facebook.com/prazskaintegrovanadoprava/posts/3021406541265617

Podle Drápala je zatím předčasné hovořit o tom, kdy se obrazovky objeví ve všech autobusech, tramvajích, metru či vlacích. „Proto se také ptáme veřejnosti, jak se jí tento nápad líbí a jak by měly být tyto informace zobrazovány,“ dodal Drápal.

Hlavní problém je především v autobusech DPP. Ty neumožňují online přenos dat o poloze autobusů. DPP ale už vypsal soutěž na dodavatele nového systému, který by takové sdílení informací umožnilo. „Plošné rozšíření nás čeká až po zpřístupnění informací o aktuálních polohách vozidel Dopravním podnikem. Aktuálně předpokládáme alespoň v autobusech posun v této věci od příštího roku v souvislosti se začátkem platnosti nových standardů kvality,“ dodal Drápal.

Tagy Pražská integrovaná doprava ropid zobrazení přípojů v autobusech
29 komentářů