Na pražském letišti se dnes cvičil zásah u nehody letadla při přistání

Cvičení zásahu při letecké nehodě na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaCvičení zásahu při letecké nehodě na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště Praha

Letadlo pro nácvik zásahu při nehodě zapůjčila společnost Smartwings.

Na Letišti Václava Havla Praha se dnes uskutečnilo cvičení záchranných, bezpečnostních a provozních složek letiště. Trénovaly zásah u nehody letadla při přistání a prověřovaly následné činnosti podle postupů Letištního pohotovostního plánu. Cvičení se zúčastnila i policie a Asociace samaritánů ČR. Letadlo zapůjčila společnost Smartwings.

„Na místo nehody jsme vyslali čtyři zásahové speciály, celkem osm letištních hasičských vozů. Do cvičení se zapojilo 18 hasičů. Potvrdili jsme si rychlý dojezd, prověřili jsme zásah na hašení hořícího motoru u letadla, reakci posádky při evakuaci, činnost hasičského záchranného sboru při evakuaci cestujících a také součinnosti složek na Letišti Praha,“ uvedl velitel cvičení Zdeněk Čelikovský.

Cvičení zásahu při letecké nehodě na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaCvičení zásahu při letecké nehodě na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaCvičení zásahu při letecké nehodě na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaCvičení zásahu při letecké nehodě na Letišti Václava Havla. Pramen: Letiště PrahaHasiči na pražském letišti. Pramen: Letiště Praha

V další části cvičení se prověřovala aktivace skupiny pro odstraňování nepohyblivých letadel z provozní plochy. Cvičení se uskutečnilo za plného provozu letiště a nijak neovlivnilo plynulé odbavování cestujících ani běžný letový řád na Letišti Praha.

„Potvrdili jsme si schopnost velmi rychlé reakce a zásahu u letecké nehody a perfektní součinnost s ostatními složkami v případě mimořádné události,“ doplnil Zdeněk Truhlář, manažer strategie a správy bezpečnosti.

Velké pohotovostní cvičení letecké nehody pořádá Letiště Praha minimálně jednou za dva roky. Naposledy se na Ruzyni uskutečnilo v dubnu 2019. Menší tréninky probíhají v průběhu celého roku.

Tagy cvičení letiště praha
Žádné komentáře