Na Opatově vyroste parkovací dům za 660 milionů, postaví ho BAK, Metrostav a Geosan

Vizualizace parkovacího domu Opatov. Pramen: Město PrahaVizualizace parkovacího domu Opatov. Pramen: Město Praha

Nový parkovací dům pojme téměř 500 aut, součástí stavby bude i navazující park.

Hlavní město Praha vybralo firmy, které postaví záchytné parkoviště P+R na Opatově. Čtyřpodlažní parkovací dům pro téměř 500 aut zbuduje sdružení firem BAK stavební společnost, Metrostav DIZ a Geosan Group. Cena je 660 milionů korun. Výběr dodavatele schválila v pondělí městská rada.

Stavba vznikne při východní straně Chilské ulice u sjezdu z dálnice D1 a stanice metra Opatov. Stavba by měla začít ještě letos, hotovo má být za rok a půl. „Bude to unikátní dopravní stavba. Hledali jsme způsob, jak elegantně pracovat s okolním terénem, nezničit jej, začlenit do něj P+R parkoviště, a ještě z něj vytvořit nové místo plné zeleně pro trávení volného času. Z jedné strany parkoviště, z druhé park,“ uvedl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě).

Ze 495 míst bude 10 vyhrazeno pro osoby těžce pohybově postižené, 43 stání bude pro vozidla na CNG a LPG. V domě bude také možné odstavit 32 jízdních kol, u vyhrazených stání pro elektromobily budou dobíjecí stanice.

Součástí stavby bude i park zaujímající plochu bývalého izolačního valu. V části, která bezprostředně přiléhá k západní části sousedního Domu s pečovatelskou službou Šalounova, má vzniknout klidový kout s posezením. Následně se terén zvedne až do výše parkovacího domu, kde bude vytvořena pobytová zelená střecha. Spodní a horní úroveň parku bude propojena trojicí betonových schodišť a bezbariérově dvěma rampami. Důvodem vzniku celého projektu je podle města nedostatečný počet parkovacích míst typu P+R v této lokalitě.

Dosluhující pražská rada za výběr dodavatele sklidila kritiku od koalice Spolu, která vyhrála nedávné komunální volby a nyní vede jednání o vzniku nové pražské „vlády“. Podle Spolu mělo být rozhodnutí ponecháno nové pražské radě.

Tagy Hlavní město Praha P+R Opatov
55 komentářů