Na obchvat Frýdku-Místu mají řidiči vyjet před koncem roku, částečně bude v polovičním profilu

Stavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSDStavba D48 kolem Frýdku-Místku. Foto: ŘSD

Kromě zneplatněných stavebních povolení stavbu zdržuje i sesuv, který se nyní sanuje.

Frýdek-Místek by se měl po desetiletích čekání zbavit tranzitní dopravy letos před koncem roku. Při páteční návštěvě problémové stavby obchvatu města to uvedl ministr dopravy Martin Kupka. Stavbu komplikuje skutečnost, že Nejvyšší správní soud k ní nedávno zrušil dvě stavební povolení.

„Směřujeme k tomu, aby se první část obchvatu na dálnici D48, která měří více než čtyři kilometry, otevřela na začátku léta. Druhou část pak ŘSD plánuje otevřít do konce roku v polovičním profilu, tedy obousměrný provoz jedním jízdním pásem,“ řekl Kupka.

Obchvat Frýdku-Místku. Pramen: ŘSD

Obchvat Frýdku-Místku. Pramen: ŘSD

Obchvat v podobě dálnice D48 se staví ve dvou etapách, které dělí řeka Ostravice. Celkové délka je přes deset kilometrů. Kromě zneplatněných stavebních povolení stavbu zdržuje i sesuv, který se nyní sanuje. „Ředitelství silnic a dálnic vše nyní řeší tak, aby případné zdržení ve výstavbě bylo co nejmenší,“ doplnil ministr.

ŘSD zahájilo výstavbu první (západní) části obchvatu o délce šest kilometrů v květnu 2018, druhá čtyřkilometrová část mezi silnicí I/56 a dálnicí D48 směrem na Český Těšín se začala stavět v září 2019. Obchvat má vyvést tranzitní dopravu z hustě zastavěné oblasti, kterou denně projede až 40 tisíc aut.

Tagy D48 Frýdek-Místek Obchvat Frýdku - Místku
20 komentářů