dpp

Na Nových Butovicích vznikne parkovací dům pro 500 aut. Trigema chce městský pozemek

Nákres parkovacího domu na Nových Butovicích. Zdroj: TrigemaNákres parkovacího domu na Nových Butovicích. Zdroj: Trigema

Firma nabízí polovinu kapacity parkovacího domu místním obyvatelům.

Pražští zastupitelé z výboru pro dopravu řešili na úterním zasedání návrh developerské společnosti Trigema na stavbu nového parkovacího domu na Nových Butovicích.

Měl by vzniknout mezi ulicemi Bucharova a Ovčí Hájek, nyní je na místě parkoviště pro zhruba 108. Pozemek patří magistrátu. Trigema plánuje, že by její parkovací dům navýšil počet míst na pětinásobek, tedy na přibližně 500.

Půdorys místa, kde by měl vzniknout parkovací dům na Nových Butovicích. Zdroj: Trigema

Jsme si vědomi nedostatku parkovacích stání v lokalitě a problémů s tím spojených a tak v rámci oživení přípravných prací na projektu Top Tower a vyřešení dopravy v klidu v lokalitě přicházíme s návrhem výstavby nového parkovacího domu,“ uvádí v dopise radnici Prahy 13 šéf Trigemy Marcel Soural.

Firma nabízí polovinu kapacity parkovacího domu místním obyvatelům, druhá polovina kapacity by sloužila návštěvníkům výškového domu Top Tower na podkladě dlouhodobého pronájmu od developera.

Firma radnici zaslala i nákres parkovacího domu, v případě souhlasu zajistí projektovou dokumentaci a stavební povolení.

Developer plánuje u stanice Nové Butovice vybudovat mrakodrap Top Tower, který naváže na téměř kilometrovou pěší zónu, která vede od stanice metra přes centrální Sluneční náměstí ke stanici metra Hůrka.

Radnice projekt podporuje

Vedení městské části výstavbu parkovacího domu podporuje. „Kapacitní parkovací dům na místě stávajícího parkoviště by přispěl ke zlepšení parkování v lokalitě Nových Butovic. V rámci možností městské části jej budeme podporovat,“ uvedl v odpovědi společnosti Trigema starosta Prahy 13 David Vodrážka.

Dodal však, že pozemky, na kterých by dům stál, patří magistrátu, tedy jak s pozemkem do budoucna naložit, bude záležet na jeho rozhodnutí.

Řešte parkování na sídlištích, vyzval zastupitel Hřiba. Zdražení to vyřeší samo, míní náměstek

Nedostatek parkovacích míst pro rezidenty je častý zdroj stížností obyvatel pražských sídlišť. Někteří zastupitelé navrhli vznik parkovacího fondu, který by na výstavbu parkovišť shromažďoval prostředky. Podle náměstka primátora Zdeňka Hřiba se však problém může vyřešit sám, a to zdražením parkovného.

V minulosti město budovalo na okrajích Prahy P+R parkoviště pro dojíždějící. Například v roce 2021 dokončila na Černém Mostě stavbu P+R parkovacího domu pro 886 aut zhruba za půl miliardy korun a loni v červnu dokončila stavbu dalšího u stanice metra B Nové Butovice s téměř 400 parkovacími místy.

1,3 milionu za jedno místo. Stavba P+R parkoviště Opatov se po zásahu ÚOHS komplikuje

Další plány na parkovací domy například na Zličíně nebo na Opatově jsou však ohroženy kvůli výrazné finanční náročnosti. Jedno parkovací místo vychází podle nedávných tendrů i na více než jeden milion korun.

Jedno parkovací místo za milion. Praha začíná stavět parkovací dům na Dědině

Tagy Magistrát hlavního města Prahy Nové Butovice parkovací dům
97 komentářů