Na nejstrmější železnici světa vyjedou nová vozidla

Nová vozidla pro ozubnicovou železnici na Pilatus. Foto: Pilatus.chNová vozidla pro ozubnicovou železnici na Pilatus. Foto: Pilatus.ch

Dopravce vymění až 80 let stará vozidla. Nová začnou jezdit do roku 2023.

Společnost Pilatus-Bahnen ukázala, jak bude za dva roky vypadat cestování po nejstrmější železnici na světě. Na ozubnicové dráze mezi Alpnachstad a Pilatus Kulm ve Švýcarsku nasadí úplně nová vozidla, která nahradí i 80 let staré vlaky. Jde o součást komplexní technologické obnovy unikátní trati.

Pro Pilatus-Bahnen je navrhl švýcarský designér Thomas Küchler, který v oblasti vyrůstal. Nejzásadnější změnou bude maximální velikost prosklení v čele vozu, což má umožnit lepší výhled a ještě působivější prožitek z jízdy. Barva zůstane i nadále červená. Zakázku na výrobu získal Stadler Rail. Osmnáctitunové vozy musí mít stejné rozměry jako stávající kvůli tomu, aby projely tunely.

Ozubnicová dráha funguje od roku 1889. Pilatus-Bahnen do modernizace vozidlového parku investuje 55 milionů franků. Nové vozy nahradí deset stávajících vozů, které pochází z 30. a 60. let minulého století. Podle provozovatele ale už chybí náhradní díly a jejich spolehlivost klesá. Nově tak koupí celkem osm nových vozidel.

Do vozu se vejde 48 cestujících, o osm více než do stávajících. Součástí úprav je i vybudování druhého nástupiště v dolní stanici, aby se mohlo nastupovat oběma stranami a zkrátila se tak doba pobytu. V kombinaci s úpravou tratě a mírně vyšší rychlosti bude možné zavést půlhodinový takt. V horní stanici Pilatus Kulm dojde k vybudování nového výtahu a rozšíření čekárny.
První nový motorový vůz bude testován letos v létě, všechny mají být dodány do podzimu 2022. Z původních vozů zůstanou dva pro nostalgické jízdy.

Zubačka na Pilatus je nejstrmější železnicí na světě. Na 4,27 kilometrech překonává trať převýšení 1635 metrů.

Nová vozidla pro ozubnicovou železnici na Pilatus. Foto: Pilatus.chOzubnicová železnice na Pilatus. Foto: Pilatus.chOzubnicová železnice na Pilatus. Foto: Pilatus.chOzubnicová železnice na Pilatus. Foto: Pilatus.ch

 

Tagy Pilatus Pilatus-Bahnen Stadler Rail Top
27 komentářů