Na lokálku Vlašim – Trhový Štěpánov se od června vrátí osobní vlaky

Hvozdnický expres. Pramen: FB Railway CapitalHvozdnický expres. Pramen: FB Railway Capital

Vlak bude do Trhového Štěpánova jezdit od 4. června do 28. září o víkendech a svátcích.

Do Trhového Štěpánova, který s příchodem nového jízdního řádu přišel 12. prosince o osobní železniční dopravu, se začátkem června vrátí osobní vlaky. Půjde o víkendový a sváteční provoz; jeho zajištění objednalo město u společnosti Railway Capital.

„Vlak nám chybí, jezdil sem 120 let a obyvatelé města i turisté na něj byli zvyklí. Jeho zrušením jako by nám utrhli ruce,“ řekl starosta Trhového Štěpánova Josef Korn. Podle něj autobusy obyvatele obtěžují a jezdí prázdné. „Objednávkou trať bráníme, cyklostezku nechceme,“ dodal.

Vlak bude do Trhového Štěpánova jezdit od 4. června do 28. září o víkendech a svátcích, v týdnu od 4. července, na který připadají dva státní svátky za sebou, bude jezdit denně. „Myslím si, že ta trať není tak nevýznamná, aby se tam zcela zrušila osobní doprava. Turistický provoz může fungovat,“ řekl majitel Railway Capital Jan Šatava. Na trať 222 bude vypravovat motorák 810 s objednávkou ve výši zhruba 100 korun na vlakový kilometr.

Trhový Štěpánov tak kráčí ve stopách Rožmitálu pod Třemšínem, který se také musel v prosinci po více než 120 letech rozloučit s osobními vlaky. Město si na léto rovněž prosadilo turistické vlaky, které budou jezdit od 12. června do konce října o víkendech a svátcích.

Středočeský kraj zrušil loni koncem roku provoz hned na několika lokálkách s poukazem na jejich malou vytíženost a nutnost šetřit. Vedle tratí do Rožmitálu a úseku Vlašim – Trhový Štěpánov utichl provoz i na lokálce Vraňany – Lužec nad Vltavou. Už na konci října skončil provoz z Čelákovic do Mochova a z Dolního Bousova do Bakova nad Jizerou.

Tagy Railway Capital trať 222 Benešov - Trhový Štěpánov Trhový Štěpánov
170 komentářů