Na lokálku do Kralovic se od víkendu vrací vlaky

Motorový vůz 810 v Kralovicích. Foto: Phil Richards / Flickr.comMotorový vůz 810 v Kralovicích. Foto: Phil Richards / Flickr.com

Prodloužený Rakovnický rychlík bude jezdit o víkendech a státních svátcích do konce října.

Od soboty 26. 3. se vrátí po čtvrt roce opět osobní vlaky na trať z Rakovníka do Kralovic. Jde o jednu z lokálek, kde Středočeský kraj zrušil v prosinci se změnou jízdního řádu objednávku pravidelné osobní dopravy.

Půjde o prodloužení Rakovnického rychlíku, který musí kraj podle smlouvy uzavřené předchozím vedením platit. Zatímco dříve souprava společnosti KŽC Doprava končila po jízdě z Prahy přes Beroun v Rakovníku, nyní bude pokračovat ještě do Kralovic. Z Prahy bude odjíždět vlak v 9:13 a v Kralovicích bude v 11:58, zpět jede ve 14:40 s příjezdem v 17:29 do Prahy.

Vlak bude jezdit každý víkend a státní svátek. KŽC bude na trať nasazovat soupravu složenou z lokomotivy 749 a vozů Bmx.

Kraj zde každodenní provoz zrušil kvůli malému využití vlaků a úsporám finančních prostředků. Běžný provoz nahradily autobusy. Současné vedení kraje objednalo vlak do Kralovic jako náhradu za zrušené spojení Čelákovice – Mochov. Smlouva uzavřený za vlády ANO 2011 je postavena tak, že se KŽC Doprava nelze do vypršení kontraktu zbavit. „Hledali jsme způsob, kde objednané kilometry využít bez zbytečných prázdných přejezdů, varianta rychlíku do Kralovic nám přišla jako nejvhodnější,“ řekl loni radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký (STAN).

Kraj má za autobusy navíc zaplatit 3,4 milionu korun, vlaky dosud stály ročně 9,8 milionu korun. Reálně se tak ušetří zhruba šest milionů korun.

Tagy KŽC Doprava Středočeský kraj trat 162 Rakovník - Kralovice u Rakovníka
83 komentářů