Na Karlovarsku se srazily dva vlaky Českých drah, dva mrtví a 22 zraněných

Srážka vlaků u Perninku. Foto: Policie ČRSrážka vlaků u Perninku. Foto: Policie ČR

Dva osobní vlaky Českých drah se dnes srazily v úseku Nové Hamry – Pernink. Nehoda si vyžádala 2 mrtvé a

Dva osobní vlaky Českých drah se dnes srazily v úseku Nové Hamry – Pernink. Nehoda si vyžádala 2 mrtvé a 22 zraněných,  z toho devět lidí mělo středně těžká až těžká zranění.

Šlo konkrétně o vlaky 17110 (Karlovy Vary – Johanngeorgenstadt, Regionova) a 17113 v opačném směru (RegioShark). „Zahájili jsme šetření. Podle sdělení Správy železnic je na místě nejméně jedna usmrcená osoba,“ řekl generální inspektor Drážní inspekce Jan Kučera. U nehody asistovaly i záchranářské týmy ze Saska a Ústeckého kraje, na místě je 13-15 jednotek.

„Ve vlacích jelo v době srážky asi 30 lidí včetně vlakového personálu. Nemocní jsou postupně odváženi do nemocnic. Policie v případu zahájila vyšetřování pro podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Jednu osobu jsme zadrželi,“ řekla ČTK krajská policejní mluvčí Zuzana Týřová.

Na místo zamířil šéf Správy železnic Jiří Svoboda a ministr dopravy Karel Havlíček. Svoboda na Twitteru zveřejnil první záběry z nehody. Ty ukazují, že k nehodě došlo v úseku, který není dobře přístupný. Trať je řízena podle předpisu D3, tedy nejjednodušší způsob zabezpečení. V Perninku mělo podle jízdního řádu dojít ke křižování vlaků. Podle svědků z Perninku, které citovala České televize, došlo k nehodě zhruba 400 metrů od viaduktu v Perninku a zraněné musí přenášet až na nádraží. Pernink je druhou nejvýše položenou stanicí v zemi.

Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého byl v nemocnici v Karlových Varech vyhlášen takzvaný traumaplán, který se vyhlašuje v případě mimořádných událostí, kdy se čeká více zraněných.

Srážka vlaků u Perninku. Foto: Twitter Jiřího SvobodySrážka vlaků u Perninku. Foto: Twitter Jiřího SvobodySrážka vlaků u Perninku. Foto: Twitter Jiřího SvobodySrážka vlaků u Perninku. Foto: Policie ČRSrážka vlaků u Perninku. Foto: Policie ČRSrážka vlaků u Perninku. Foto: Policie ČRSrážka vlaků u Perninku. Foto: Policie ČRZásah u nehody v Perninku. Foto: HZSSrážka vlaků u Perninku. Foto: Drážní inspekceSrážka vlaků u Perninku. Foto: Drážní inspekce

Zprávu průběžně aktualizujeme.

Tagy České dráhy srážka vlaků trať 142 Karlovy Vary - Potůčky
356 komentářů