Na jihu Moravy vznikne cyklostezka na tělese někdejší řepařské vlečky

Cyklostezka kolem jezera Wolfgangsee vede po tělese bývalé lokálky. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářCyklostezka kolem jezera Wolfgangsee vede po tělese bývalé lokálky. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Předpokládané náklady jsou zhruba 93 milionů korun bez výkupů pozemků.

Na trasu úzkokolejné vlečky, po níž se kdysi svážela řepa do vyškovského cukrovaru, se má vrátit dopravní ruch. Nepůjde už o vláčky s řepou, nýbrž o cyklisty. Nová cyklostezka má propojit Vyškov a Kozlany, zájem dovést léta plánovaný projekt k realizaci má demonstrovat aktuálně uzavřené memorandum mezi Jihomoravským krajem a obcemi.

Memorandum uzavřel tento týden Jihomoravský kraj s městem Vyškov a obcemi Bohdalice-Pavlovice, Kozlany, Kučerov, Hlubočany a Lysovice.

Cyklostezka má být dlouhá 14,2 kilometru, ve Vyškově se půjde o opravu komunikace. „Jedná se o unikátní a mimořádně dlouhou cyklostezku, která propojuje několik obcí na tělese bývalé cukrovarské dráhy. Umožní nejen další výlety pro rodiny, ale i bezpečnější dopravu do zaměstnání či škol mimo frekventované silnice,“ uvedl náměstek hejtmana pro regionální rozvoj Jan Zámečník.

Předpokládané náklady jsou zhruba 93 milionů korun bez výkupů pozemků. V průběhu roku 2022 začaly obce žádat o dotační podporu ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Žádost o příspěvek si každá z obcí podává samostatně na úsek, který vede po pozemcích v jejím katastrálním území.

Kraj pro ně zatím schválil přes 4,2 milionu korun na spolufinancování jednotlivých projektů. Kdy má být cyklostezka hotová kraj neuvádí.

Úzkorozchodná drážka s rozchodem 700 mm byla podle serveru Mapy.cz v provozu od roku 1906 do roku 1961, kdy ji nahradily automobily. Měřila téměř 15 kilometrů a vedla od vyškovského cukrovaru do Kozlan. Byla částečně elektrizována a v některých obdobích sloužila i pro osobní dopravu.

Tagy cyklostezka Vyškov - Kozlany Jihomoravský kraj
29 komentářů