Na Ještěd lanovkou do pěti let, slibují signatáři memoranda

Lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhyLanová dráha Horní Hanychov - Ještěd před nehodou. Foto: České dráhy

Memorandum přináší harmonogram příprav obnovy lanové dráhy i odpovědnost jednotlivých účastníků.

České dráhy, Liberecký kraj, statutární město Liberec a TMR Ještěd dnes podepsaly memorandum o spolupráci k obnově lanové dráhy na Ještěd. Jeho cílem je připravit nejlepší, nejvhodnější a nejefektivnější model spolupráce při obnově a provozu lanovky na Ještěd.

K podpisu dohody dnes došlo na liberecké radnici. Lanovka patří Českým drahám, leží na katastru Liberce, pro Liberecký kraj je pak Ještěd jedním z hlavních symbolů. TMR Ještěd je pronajímatelem celého areálu na Ještědu určeného zejména pro zimní sporty.

„Chceme lanovku znovu opravit v takové podobě, která nabídne obyvatelům a návštěvníkům Liberce a celého Libereckého kraje co nejvíce benefitů,“ říká Jiří Ješeta, člen představenstva Českých drah a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu. Lanovka má umožnit podle něj turistický rozvoj celého ještědského hřebene při vysoké ochraně životního prostředí a přírody.

Lanovka je mimo provoz od 31. října, kdy došlo k tragické nehodě, při které zahynul průvodčí Českých drah.

Tři různé varianty obnovy

Pracovní skupiny pracují se třemi základními možnostmi obnovy. První variantou je oprava původní dráhy, která by byla doplněna o nové bezpečnostní prvky. Druhou možností je stavba nové moderní lanovky v původní stopě. Třetí variantou s největším přínosem pro obyvatele a turisty je stavba nové lanové dráhy s prodlouženou trasou až ke stanici tramvaje v Horním Hanychově. Pracovní skupiny analyzují možná technická řešení, která zahrnují vedle dosavadního kyvadlového systému se dvěma velkými kabinami také variantu oběžného systému s větším počtem menších kabin.

„Odborníci proces rekonstrukce lanové dráhy odhadují na 3 až 4 roky, u nové lanovky na 4 až 5 let. České dráhy ani město Liberec tento stav netěší. Rozhodně uděláme maximum pro to, aby byl provoz lanovky obnoven, a to co nejdříve. Dnešním podpisem memoranda nastavujeme harmonogram kroků a prací a to, za jakou část bude kdo odpovědný a kdo a na čem bude pracovat,“ komentuje primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Visutá lanová dráha Liberec-Horní Hanychov – Ještěd byla uvedena do provozu 27. června 1933. Po lanovce na Černou horu v Krkonoších se jednalo o naši druhou nejstarší lanovku. Jejím dodavatelem byla chrudimská firma František Wiesner, po znárodnění Transporta. V letech 1971 až 1975 provedla chrudimská Transporta rozsáhlou rekonstrukci lanové dráhy. Stávající lanovka má délku téměř 1 200 metrů, převýšení 400 metrů, průměrný sklon 36 % a maximální 56 %. Ročně přepravila kolem čtvrt milionu cestujících.

Tagy České dráhy Ještěd lanová dráha Horní Hanychov - Ještěd liberec Liberecký kraj TMR Ještěd
48 komentářů