Na Florenci vznikne nervový systém města. Světlená instalace Synapse doplní Bitvu u Sokolova

Světlená instalace Synapse pro metro Florenc. Zdroj: DPPSvětlená instalace Synapse pro metro Florenc. Zdroj: DPP

Odhalení uměleckého díla by se mělo v spojit s dokončením stavebních prací v roce 2026.

Ve vestibulu stanice metra Florence vznikne neotřelé umělecké dílo. Vybrala ho porota v rámci soutěže Světlo pro metro, kterou organizoval dopravní podnik spolu s Galerií hlavního města Prahy.

Přihlásilo se do ní celkem 23 umělců a týmů, do finále postoupily čtyři subjekty. Zvítězil český umělec Jan Poš s návrhem nazvaným Synapse. Jeho instalace, fungující na bázi elektrických výbojů a jejich přenosů, vytváří podle hodnotiletů vizuální metaforu veřejné dopravy jako nervového systému města.

Všechny soutěžní návrhy a jejich dokumentace jsou zveřejněné zde.

Návrhy musely korespondovat s prostředím metra i s existujícím uměleckým dílem velkoplošné mozaiky Bitva u Sokolova. Porota přihlížela k technickému řešení realizace díla, ale i následné údržbě a udržitelnosti.

Vítěz soutěže ve svém díle podle poroty vnímá město jako „žijící organismus, úl lidských vědomí, jehož nervový systém tvoří tratě metra, tramvají a linky autobusů, na nichž občané, světélkující neurony, přenášejí své příběhy a myšlenky podél světelně oživených synaptických spojů se stíny tajemství ve svých koridorech a tepnách“.

Florenc je pak podle návrhu páteří Prahy, křižovatka osudů, ve které se střetávají příběhy lidí a kříží linky veřejné dopravy.

Dílo bude snímat chodce

Světelné dílo bude umístěno na čelní stěně vestibulu pod autobusovým nádražím, naproti pevnému schodišti vedoucímu z nástupiště, a bude zaznamenávat okolní pohyb cestujících.

„Umělecké dílo se návštěvníkům metra odhaluje při každém stoupání či klesání po schodech. Stává se tak součástí jejich každodenní cesty, a přesto zůstává elegantně odsunuto stranou, vytváří prostor, kde může samo pro sebe vyniknout a odpočinout si od shonu. Formát a styl díla oživuje a rozšiřuje existující mozaiku – Bitvu u Sokolova – vytvářejíc tak most mezi historií a současností metropolitního prostoru,“ uvádí k vítěznému návrhu jeho autor Jan Poš.

V metru vyrostl Metrorost. O přežití rostlin se stará chytrý systém, odolá i vandalům

Na Florenci se nyní rekonstruuje stropní deska nad stanicí a současně revitalizuje vestibul a technické zázemí. Vestibul dostane nové LED osvětlení, DPP zde vymění rozvaděče, napájení informačního systému, řídícího systému osvětlení a sdělovacích zařízení, ale také stávající hliníkové podhledy. Opravují se průsaky, obklady stěn, dlažbu a repase čeká i prosklené stěny.

Kromě toho dojde k úpravě stávajících obchodů a zapojení současného výtvarného umění. O vítězi rozhodla pětičlenná odborná porota. Odhalení uměleckého díla by se mělo v spojit s dokončením stavebních prací v roce 2026.

Světlená instalace Synapse pro metro Florenc. Zdroj: DPPSvětlená instalace Synapse pro metro Florenc. Zdroj: DPPSvětlená instalace Synapse pro metro Florenc. Zdroj: DPPSvětlená instalace Synapse pro metro Florenc. Zdroj: DPP
Tagy dpp florenc Hlavní město Praha
27 komentářů