Na dálnicích přibyly další značky stop, protisměr. Nově budou i na silnici I. třídy

Nové značky Stop, protisměr v Příšovicích na D10. Foto: Liberecký krajNové značky Stop, protisměr v Příšovicích na D10. Foto: Liberecký kraj

Značky varující před jízdou do protisměru jsou v Česku už na více než 60 místech.

Na dalších místech české dálniční sítě se objevily dopravní značky, které řidiče varují před nájezdem do protisměru na dálnici. Nově se mají objevit v příštích týdnech i na silnicích I. třídy.

V Česku je umístěno už přes 60 těchto značek, od tohoto týdne jsou také na D10 u Příšovic. Informoval o tom v tiskové zprávě Liberecký kraj.

Novinkou bude rozmístění těchto značek i na sjezdech ze silnice I. třídy I/35 v Hodkovicích, v ulici České mládeže v Liberci a v Machníně – tedy na místech, kde dochází k nejčastějším porušením předpisů. Jde o silnici, která dříve byla v parametru rychlostní silnice, ministerstvo ji ale před časem formálně proměnilo v silnici I. třídy.

Jízda v protisměru je jednou z nejnebezpečnějších dopravních situací, která může na pozemních komunikacích nastat. Policie ČR v České republice ročně zaznamená až na tři sta takových případů.

Podle šéfa Besipu Tomáše Neřolda bylo v rámci stanovení místní úpravy provozu na dálnicích umístěno celkem 68 ks dopravních značek č. IP 22 Změna organizace dopravy (STOP-PROSTISMĚR) na 66 místech (sjezdech).

V případě, že taková situace nastane, je nutné zachovat klid. Auto je třeba odstavit ke krajnici, zapnout výstražná světla, obléct si reflexní vestu, odejít do bezpečí za svodidla a zavolat linku 158. „V žádném případě by se řidiči neměli pokoušet otáčet a situaci řešit sami. Policii je třeba volat i v případě, že auto v protisměru sami potkají,“ zdůraznil Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Tagy D10 I/35 Liberecký kraj STOP PROTISMĚR značka Stop protisměr
58 komentářů