Na dálnici D6 začala stavba devíti nových kilometrů

Dálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSDDálnice D6 u Lubence. Pramen: ŘSD

Staveniště na D6 se během několika týdnů rozroste o dalších pět kilometrů u Hořoviček.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes slavnostně zahájilo stavbu dalšího úseku karlovarské dálnice D6, konkrétně přes devět kilometrů dlouhého úseku u Hořesedel na Rakovnicku. Zakázku získalo sdružení firem Eurovia, Berger Bohemia a Stavby mostů (dříve SMP CZ). Cena činí 1,886 miliardy korun, což je 86 procent ceny předpokládané (2,186 mld. Kč). Hotovo má být v červenci 2025.

„Nový dálniční úsek odvede veškerou tranzitní dopravu z obce Hořesedly. Významně se tak zlepší životní podmínky místních obyvatel, sníží se riziko nehod chodců a cyklistů a dojde také k poklesu imisní zátěže a hluku. Nebezpečné úrovňové křížení s železniční tratí u Rozkoše bude na dálnici nahrazeno mimoúrovňovým,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl.

D6 Hořesedly. Foto: ŘSD

D6 Hořesedly. Foto: ŘSD

Trasa naváže na východě ve směru od Prahy na obchvat Krupé, který se staví od loňského roku, a na západě ve směru na Karlovy Vary na pětikilometrový obchvat Hořoviček. „Tuto stavbu plánujeme zahájit během následujících týdnů,“ doplnil Mátl. I na tento úsek nejnižší nabídka přišla od sdružení firem Berger Bohemia, Eurovia a Stavby mostů.

Následovat bude stavba D6 Petrohrad – Lubenec, kterou chce ŘSD zahájit na přelomu letošního a příštího roku, a zbývající čtyři úseky v Karlovarském kraji. Celá dálnice z Prahy přes Karlovy Vary a Cheb na hranice s Německem má měřit 168 kilometrů, v provozu je 91 kilometrů (dalších 8 km jako čtyřpruhová I/6).

Tagy D6 D6 Hořesedly ŘSD
27 komentářů