ŘSD buduje na D55 nový přechod pro zvěř s netradiční konstrukcí

Na D55 vzniká ekodukt se zalomenou konstrukcí (listopad 2023). Pramen: ŘSDNa D55 vzniká ekodukt se zalomenou konstrukcí (listopad 2023). Pramen: ŘSD

Aktuálně je oploceno 60 procent české dálniční sítě.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se aktuálně pochlubilo dálničním nadchodem pro zvěř (ekoduktem), který vzniká na budovaném dálničním úseku D55 Moravský Písek – Bzenec. Ekodukt je podle ŘSD výjimečný zalomenou konstrukcí, neboť obvykle se tyto přechody staví ve tvaru oblouku.

„V tomto místě by však zvěř procházela na úrovni špiček stromů, což není žádoucí. Proto je výška ekoduktu snížena zalomením,“ uvedl tiskový mluvčí ŘSD Jan Rýdl. Přechod bude široký 66 metrů a dlouhý 37 metrů. „Dokončenou už máme betonáž nosné konstrukce. Nyní betonujeme římsy a děláme izolaci,“ dodal Rýdl.

Trasa dálnice D55 Moravský Písek - Bzenec. Foto: ŘSD

Trasa dálnice D55 Moravský Písek – Bzenec. Pramen: ŘSD

Podle něj je nutné budovat ekodukty „vzhledem k rozsáhlému oplocování dálniční sítě“. Aktuálně je oploceno 60 % české dálniční sítě, další ploty přibývají. U nově budovaných dálničních úseků je oplocení automatické. O umístění ekoduktů rozhodují migrační studie, které mapují výskyt živočichů a jejich přesuny.

Úsek dálnice D55 mezi Moravským Pískem a Bzencem má délku 4,1 kilometru. Stavba začala před více než rokem, se zprovozněním se počítá v roce 2024.

Mapa ekoduktů na české dálniční síti je k dispozici zde.

Práce na ekoduktu na D1. Foto: SkanskaNový ekodukt na D1. Foto: SkanskaNový ekodukt na D1. Foto: SkanskaNový ekodukt na D1. Foto: SkanskaStavba ekoduktu pro zvěř na D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem. Foto: Skanska
Tagy D55 D55 Moravský Písek - Bzenec ekodukt ŘSD
51 komentářů