Na D10 skončilo omezení u Kosmonos, obnoví ho na jaře

Práce na přestavbě MÚK Kosmonosy. Foto: ŘSDPráce na přestavbě MÚK Kosmonosy. Foto: ŘSD

Nové omezení nastane v březnu, přes zimu bude klid.

Na D10 u Kosmonos mohou od dnešního dne až do 1. března projíždět řidiči a cestující bez omezení. Společnost Eurovia CS zde ukončila první část přestavby mimoúrovňové křižovatky, práce tak přestaly ovlivňovat provoz na dálnici.

„Naší snahou je zajistit maximální bezpečnost dopravy v zimním období v místě stavby. Znovu se k operacím, které si vyžádají omezení, vrátíme od 1. března příštího roku,“ uvedl Jiří Veselý z týmu komunikace ŘSD.

Stavba navazuje na nový most, který si zde přes dálnici postavila Škoda Auto. V posledních týdnech je patrný velký posun. Byly provedeny práce na rámových propustcích pod hlavní trasou dálnice. Dokončen byl armovaný svah rozšiřovaného zemního tělesa ve směru na Liberec. Upraveno bylo podloží budoucích větví na západní straně dálnice, to znamená sjezdy od Liberce a nájezdy směr Praha.

Položeny byly základy dvou mostních objektů, které budou součástí prstence budoucí okružní křižovatky nad dálnicí D10. Instalovány byly dvě retenční nádrže v rámci úpravy stávající kanalizace.

Práce na přestavbě MÚK Kosmonosy. Foto: ŘSDPráce na přestavbě MÚK Kosmonosy. Foto: ŘSDBudoucí podoba MÚK Kosmonosy na D10. Foto:ŘSD

V nadcházejícím období počítá harmonogram například se zakládáním opěr a křídel mostů přes dálnici na prstenci budoucí okružní křižovatky. V plánu jsou také práce na založení mostu přes odvodňovací zařízení na Průmyslové ulici, nebo dokončení všech přeložek sítí.

Omezení skončí i u Turnova

Nová mimoúrovňová křižovatka je navržena jako spirálovitá turbo-okružní. Její prstenec bude mít vnější průměr 140 m a bude dvoupruhový. Zaús­těno do něj bude celkem devět větví – jednosměrná výjezdová na D10 na Turnov, jednosměrná vjezdová z D10 od Turnova, obousměrná ze silnice I/38, jednosměrná výjezdová na D10 na Prahu, jednosměrná vjezdová z D10 od Pra­hy, obousměrná z průmyslové zóny a obousměrná z přeložky silnice I/16. Velké množství větví, které je potřeba do křižovatky zaústit, je navrženo propojením v okružní křižovatce nad dálnicí D10. Přestavba křižovatky vyjde na 737 milionů korun, hotovo má být v roce 2025.

Konec omezení by měl nastat přes zimu i na silnici I/35, která v Turnově navazuje na dálnici D10 pro spojení Liberec – Praha. Ve Žďárku se pokládají asfaltové vrstvy, provoz má být bez omezení do neděle 17. prosince. Pak se vrátí práce do druhého jízdního pásu na jaře.

Tagy D10 Eurovia CS MÚK Kosmonosy Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
1 komentář