Na českých kolejích může jezdit první starší lokomotiva se zpětně doplněným ETCS

Lokomotiva 362 165-3 s ETCS. Pramen: České dráhyLokomotiva 362 165-3 s ETCS. Pramen: České dráhy

Povolení znamená, že lokomotiva je plně způsobilá k ostrému komerčnímu provozu pod ETCS na tuzemské železniční síti.

Sdružení firem ČD–⁠Telematika a AŽD Praha dokončilo certifikaci evropského vlakového zabezpečovače ETCS u prototypového vozidla řady 362 WTB pro České dráhy. Od Drážního úřadu získalo konečné povolení typu vozidla. Firmy to uvedly v tiskové zprávě.

Povolení znamená, že lokomotiva je plně způsobilá k ostrému komerčnímu provozu pod ETCS na tuzemské železniční síti. „Jde o vůbec první vozidlo zpětně dovybavené palubní jednotkou zabezpečovače ETCS, které takové povolení v České republice získalo,“ oznámilo sdružení.

Člen představenstva Telematiky Tomáš Businský to označil za přelomový moment pro českou železnici. „Nutnost zavádět celoevropský zabezpečovací systém ETCS řeší čeští dopravci z velké části právě takzvaným retrofitem, tedy zpětným dovybavením již provozovaných vozidel tímto systémem. Velmi nás těší, že v oblasti implementace ETCS jsme na úplné špičce,“ řekl Businský.

Lokomotiva 362 165-3 s ETCS. Pramen: České dráhy

Lokomotiva 362 165-3 s ETCS. Pramen: České dráhy

Podle Českých drah je certifikace zabezpečovacího systému ETCS na prototypu řady 362 WTB významným krokem k zavedení rutinního provozu pod dohledem ETCS na mnoha dnes používaných starších vozidlech. „Retrofit je připraven pro více našich perspektivních řad,“ uvedl člen představenstva ČD Michal Kraus.

Vydání konečného povolení Drážního úřadu potvrzuje, že v rámci instalace palubní části systému ETCS byly splněny všechny evropské i národní požadavky. Další sériové lokomotivy řady 362 WTB již bude možné schválit pro komerční provoz pod ETCS výrazně jednodušším způsobem bez nutnosti doložení celého souboru dokumentace čítajícího více než sto dokumentů.

Sdružení dodavatelů ČD-Telematika a AŽD podepsalo v roce 2019 s Českými drahami rámcovou smlouvu na zpětné dovybavení (retrofit) až 131 elektrických vozidel systémem ETCS. V mezích rámcové smlouvy byla podepsaná dílčí závazná smlouva na vybavení 102 hnacích vozidel státního dopravce řad 162, 162 WTB, 362 a 362 WTB zabezpečovačem ETCS v celkové hodnotě téměř 1,4 miliardy Kč. Na dodávkách a instalaci ETCS se podílejí také společnosti ALSTOM Belgium a ČMŽO–⁠elektronika. Retrofit ETCS u vozidel řad 163, 363 a 362 je již v pokročilém stadiu schvalovacího procesu. U zbývající řady 162 WTB by mělo dojít k podání žádosti v nejbližší době.

Tagy AŽD Praha ČD-Telematika ETCS řada 362
40 komentářů