Na české silnice míří firma z Kréty, od ŘSD má zakázky za 48 milionů. Přiveze Poláky

Pracovníci společnost Maycon v Řecku při obnově vodorovného dopravního značení. Foto: MayconPracovníci společnost Maycon v Řecku při obnově vodorovného dopravního značení. Foto: Maycon

Byznys s opravami českých silnici přilákal nového zahraničního hráče. První zakázky od Ředitelství silnic a dálnic získala řecká společnost Maycon

Byznys s opravami českých silnici přilákal nového zahraničního hráče. První zakázky od Ředitelství silnic a dálnic získala řecká společnost Maycon Hellas Construction sídlící na Krétě.

Pro ŘSD vyhrála celkem čtyři zakázky na rámcovou smlouvu na obnovu vodorovného značení na vybraných úsecích dálnic, například na D1 či D5. V součtu jde podle údajů v registru smluv o zakázky v hodnotě 45 milionů korun.

Soutěž na obnovu vodorovného dopravního značení ŘSD vypsalo už v roce 2016, teprve teď část zakázek zasmluvnilo, další část soutěží ještě běží. Oproti tuzemské konkurenci nabídla krétská firma výrazně nižší ceny: odhadovaná cena u oprav na D5 byla 27,4 milionů, Maycon nabídl necelých patnáct milionů korun. Písemná zpráva zadavatele neuvádí nabídky ostatních firem. „Společnost splnila požadavky kvalifikace, další zadávací podmínky a předložila nejnižší nabídkovou cenu,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

Smlouvy jsou uzavřené s řeckou společností, která má od roku 2017  i svoji firmu v Česku Maycon Road Safety Czech. Ta ale zatím neměla žádné zakázky, proto se do soutěže přihlásila mateřská společnost. „Firma se rozrůstá, působí už například v Bulharsku, Rumunsku či Polsku. Majitelé firmy si český trh vyhodnotili jako perspektivní,“ řekl Petr Klímek, který společnost v Česku administrativně zastupuje. Podle něj firma na první zakázky v Česku zatím použije zaměstnance a stroje z polské pobočky, postupně chce ale vybudovat své zázemí včetně svých lidí. Zajímají ji i další aktivity, například protismykové úpravy vozovek.

Maycon vznikl v roce 2002, na svých stránkách uvádí, že chce být lídrem v oboru dopravního značení. V roce 2016 měla společnost necelou stovku zaměstnanců. V Česku jde o další řeckou firmu, kterou přilákaly české silnice. Společnost Aktor Ate staví obchvat Krnova, kde je i silná řecká komunita.

Tagy Maycon Ředitelství silnic a dálnic ŘSD vodorovné dopravní značení
7 komentářů