Na české nebe přišla možnost volby. Z leteckých map zmizely letové tratě

Global 7000. Foto: BombardierGlobal 7000. Foto: Bombardier

Změna přináší větší variabilitu plánování letů i napřimování tras. České nebe tak má být atraktivnější

Státní podnik Řízení letového provozu (ŘLP) v noci na dnešek završil projekt létání po volných tratích tzv. Free Route Airspace (FRACZECH). Zjednodušeně řečeno po mnoha letech z obrazovek i leteckých map zmizely typické čáry, tedy letové tratě, a to nad letovou hladinou FL 95 (přibližně 3 kilometry). Podnik to uvedl v tiskové zprávě.

Letecké společnosti díky tomu mohou plánovat lety po takzvaných volných tratích mezi vybraným vstupním a výstupním bodem, což je rozdíl oproti dosavadní pevně definované struktuře tras. „Hlavním přínosem FRACZECH je možnost pružnější a rychlejší reakce na změny v provozních tocích a požadavky leteckých provozovatelů,“ uvedlo ŘLP. Změna podle podniku přináší větší variabilitu plánování i napřimování trajektorie. České nebe tak má být pro uživatele atraktivnější.

Trať letu před změnou (červeně) a po změně (zeleně). Pramen: ŘLPMapa vzdušného prostoru FL245A před 25.2. 2021. Pramen: ŘLPMapa vzdušného prostoru FL254A po 25.2. 2021. Pramen: ŘLP

Podnik k přechodu na nový systém využil aktuálního propadu letového provozu v souvislost s covidovou nákazou. Zavedení FRA vyplývá z evropské legislativy a je podmínku pro integraci do nadnárodního FRA prostoru. „Ten uvedené přínosy výrazně znásobí. Výrazně se tak napřímí tok letového provozu nad Evropou,“ doplnilo ŘLP.

Tagy FRACZECH letové tratě řlp Top
38 komentářů