Na Černém Mostě vznikne další velké parkoviště pro dojíždějící, bude o pětinu dražší, než byl plán

Vizualizace parkoviště P+R na Černém Mostě. Foto: Obermeyer HelikaVizualizace parkoviště P+R na Černém Mostě. Foto: Obermeyer Helika

Na východním okraji Prahy vznikne do konce roku 2021 pro dojíždějící ze Středočeského kraje a dalších regionů podstatně větší možnost

Na východním okraji Prahy vznikne do konce roku 2021 pro dojíždějící ze Středočeského kraje a dalších regionů podstatně větší možnost zaparkovat. U stanice metra Černý Most mezi nákupními centry Makro, Hornbach a Sconto vznikne parkovací dům pro celkem 880 aut.

Postaví ho sdružení firem BAK a Metrostav. O jejím výběru dnes rozhodli pražští radní. Prahu stavba vyjde nakonec o více než pětinu dráž. Původní odhadovaná cena v projektu byla půl miliardy korun, vítězná nabídka je 603,6 milionu korun. Praze na stavbu přispěje z velké části Evropská unie. Z operačního programu Praha – pól růstu ČR na stavbu přijde 291 milionů korun.

Každé auto, které při cestě do Prahy zaparkuje na jejím okraji, se počítá. Ulevuje se tím dopravě v centru, zlepšuje se ovzduší a životní prostředí v hlavním městě,“ řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr.

Práce na parkovacím domě mají začít v polovině roku, do té doby bude probíhat příprava území a na přeložkách. „S vlastníky pozemků je domluva, že se neomezí provoz na příjezdových komunikacích v jejich hlavní byznysové sezóně, která je od března do května,“ uvedla Praha v tiskové zprávě.

Na Černém Mostě dojde k výraznému zvětšení kapacity parkovišť, dosud je zde 430 míst. Fasáda čtyřpodlažní budovy má být částečně pokryta zelení pro zlepšení prostředí a zpříjemnění okolí hlavní komunikace. Budova vznikne na místě stávajícího prvního parkoviště P+R, které je blíže metru.

Praha otevřela v závěru roku dvě nová P+R parkoviště v Běchovicích a Braníku, letos chce otevřít zhruba 200 míst v lokacích Lipence, Hostivař 3 a Lednická Kyje.

Tagy Černý Most P+R praha rozšiřování P+R parkovišť v Praze Top
66 komentářů