Na brněnském hlavním nádraží otevřou po opravě příjezdový podchod

Opravený podchod ve stanici Brno hlavní nádraží. Foto: Správa železnicOpravený podchod ve stanici Brno hlavní nádraží. Foto: Správa železnic

Podchod prošel první velkou opravou od roku 1959.

Příjezdový podchod na brněnském hlavním nádraží je po téměř čtyřměsíčních opravách hotový. Pro veřejnost se otevře ve středu. Náklady na jeho opravu činily 11 milionů korun. Podchod má novou žulovou podlahu, obklady ze spišského travertinu a podhledy s LED svítidly. Novinářům to řekl šéf oblastního ředitelství Správy železnic Libor Tkáč.

Stavba začala na přelomu srpna a září. Dělníci odstranili původní obklady i konstrukční vrstvy v podlaze. „Podchod je v provozu od roku 1959 a od té doby tam nebyly žádné zásadní opravy. Rozhodli jsme se pro opravu také z důvodu zatékání a destrukce odvodňovacího systému. Pod novou dlažbou jsou tedy nové konstrukční vrstvy a nové odvodnění, na bočních stěnách nové obklady a nahoře nerezové podhledy s novým osvětlením. Je tady také rozšířený kamerový systém. Upravili jsme i schodiště a zábradlí,“ uvedl Tkáč.

U odjezdového podchodu do odbavovací haly hlavního nádraží žádné rozsáhlé opravy potřeba nejsou. „Udělali jsme tam drobnou úpravu, která zajistí snadné omytí případných graffiti výtvorů. Jinak tam bude jen drobná údržba,“ dodal Tkáč. Právě tento podchod lidé v době uzavření toho příjezdového využívali.

Dělníci na brněnském hlavním nádraží pracují již několik měsíců také v levé části výpravní budovy, kde dříve bylo ČD centrum či čekárna ČD Lounge. „Nyní tam vznikají nové konstrukce, nové rozvody sítě, technologické zařízení a upravené povrchy. Předpokládaný termín dokončení je do konce příštího roku. Přestávku v zimním období nepředpokládáme, protože práce mohou v případě zhoršených povětrnostních podmínek pokračovat v interiéru budovy,“ řekla Vanda Rajnochová, mluvčí Českých drah, které budovu vlastní.

Navazovat má rekonstrukce pravé části hlavního nádraží, na kterou ale České dráhy dosud nemají stavební povolení. „Pro jeho získání nyní společnost BNSD, která nádraží revitalizuje, podniká příslušné kroky a dochází k úpravě projektu tak, aby rekonstrukce pokračovala dle harmonogramu. Termín dokončení této etapy je také stanoven na konec roku 2021,“ dodala Rajnochová.

ČTK

Tagy brno Brno hlavní nádraží podchod Brno Správa železnic
42 komentářů