Mýtný skok. Zpoplatnění emisí CO2 vyneslo státu v březnu 184 milionů

Kamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion na I/3 v Miličíně. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Nově zavedené poplatky za produkci CO2 se podílely na celkovém výběru mýtného přibližně 12 %.

Stát se po dlouhých měsících stagnace v březnu dočkal výrazného nárůstu výnosů z mýtného, které platí dopravci za použití dálnic a silnic I. třídy. Vybrané mýtné v březnu činilo 1,49 miliardy korun, což je téměř o 9,5 % více než loni v březnu (1,36 miliardy).

Důvod nárůstu je jediný: březnové zdražení, jinak též zpoplatnění emisí CO2. Nový poplatek státu vynesl 184 milionů korun. Bez něho by výnosy z mýtného klesly. Počet mýtných transakcí se meziročně snížil o 4 % na necelých 98 milionů; mimo jiné jsou za tím Velikonoce a menší počet pracovních dnů než loni v březnu.

„K navýšení ceny mýtného jsme přistoupili v návaznosti na evropskou směrnici, která nově zavádí poplatek za emise oxidu uhličitého. Jedná se o zdražení, které neohrozí dopravce a vybrané prostředky nám současně pomohou s investicemi do dopravní infrastruktury. Jen v letošním roce otevřeme 118 kilometrů dálnic a zahájíme dalších 115 kilometrů staveb nových dálnic,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Nově zavedené poplatky za produkci CO2 se podílely na celkovém výběru mýtného přibližně 12 %. „Zavedení poplatku za CO2 způsobilo růst výběru o 14,07 % oproti výběru, který by byl realizován bez této nové složky poplatků,“ doplnil Kupka.

Za celé první čtvrtletí podle statistik firmy CzechToll, která pro stát výběr mýtného zajišťuje, zaplatili dopravci 4,013 miliardy korun, což je meziročně o 8,6 % více.

Za celý loňský rok zaplatili dopravci za použití dálnic a vybraných silnic I. třídy 14,914 miliardy korun, což je meziročně o 0,4 % více (61 milionů). Jde o nový rekord, který by měl být letos kvůli zdražení výrazně překonán.

Tagy czehtoll mýtné
82 komentářů