Mýtné druhý měsíc v řadě vyneslo přes 1,5 miliardy, výběry táhnou nové sazby za CO₂

Kamion na dálnici D3. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářKamion na dálnici D3. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Pokud by růst udržel toto tempo do konce roku, vybere stát za celý rok 2024 kolem 17 miliard korun.

Kamionů jezdí zhruba stejně, výrazně se nemění ani zpoplatněná síť silnic a dálnic (cca 2 900 km), přesto si stát od března připisuje každý měsíc dosud nevídaný příjem z mýtného. Důvodem je březnové zvýšení sazeb, ke kterým stát přidal i položku za emise CO₂.

V květnu dopravci na mýtném zaplatili přes 1,5 miliardy korun, což je meziročně o 14 procent více a teprve podruhé od zavedení mýt v roce 2007, kdy měsíční výběry překročily hranici 1,5 miliardy. Prvním a zatím rekordním měsícem byl letošní duben (1,543 mld. Kč).

Počet zpracovaných mýtných transakcí činil v květnu 101 milionů, což je zhruba stejně jako loni v květnu, kdy se vybralo 1,33 miliardy korun. Vyšší výběr tak lze připsat čistě březnovému zdražení. Poplatek za emise CO₂ v květnu vynesl téměř 227 milionů korun (15 % z celkového výběru).

Výběr mýtného za prvních pět měsíců letošního roku překročil 7,057 miliardy korun (meziroční růst 14,4 %). Pokud by růst udržel toto tempo do konce roku, vybere stát za celý rok 2024 kolem 17 miliard korun. Loni zaplatili dopravci za použití dálnic a vybraných silnic I. třídy 14,914 miliardy korun, což je meziročně stagnace.

Mýtná čísla zveřejňuje společnost CzechToll, která mýtný systém pro stát provozuje.

Tagy czechtoll mýtné
111 komentářů