Musí se vyrovnat s nebývalým propadem cestujících. Ptejte se ředitele pražského letiště

Cestující na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště PrahaCestující na Letišti Václava Havla. Foto: Letiště Praha

Pražské letiště se musí vyrovnat s největším propadem cestujících za dobu své existence. Ptejte se jeho ředitele. Václav Řehoř bude hostem dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz

Stejně jako celý letecký trh prožívá i pražské letiště kvůli covidové nákaze velmi těžké období. V loňském roce poklesl počet cestujících na Ruzyni o 79 procent, čímž se letiště v tomto ukazateli vrátilo hluboko do devadesátých let. Letošní první pololetí zatím výrazné zlepšení nepřineslo.

Doba, kdy pražské letiště nepotřebovalo žádné úvěry, je už také pryč. Na začátku května ohlásilo, že hledá ve výběrovém řízení poskytovatele sedmimiliardového úvěru, přičemž už loni na konci roku muselo sáhnout k externímu zdroji financování v podobě miliardové půjčky.

„Máme za sebou rekordní roky, naspořili jsme si, chovali jsme se zodpovědně, díky tomu jsme byli vloni schopni financovat provoz letiště z vlastních zdrojů po dobu devíti měsíců útlumu,“ řekl letos na jaře deníku Zdopravy.cz Václav Řehoř, který letiště vede už od roku 2014. Nyní před ním stojí úkol z nejtěžších: vrátit na Ruzyni co nejrychleji letadla i cestující.

Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. Foto: LP

Václav Řehoř, předseda představenstva Letiště Praha. Foto: LP

Jaké novinky přinese letní letový řád? V jaké finanční kondici je aktuálně pražské letiště? Kdy očekává jeho ředitel oživení letecké dopravy? Vrátí se podle něj v Evropě počty cestujících ještě někdy na úroveň let 2018 a 2019? Jaká je šance postavit paralelní přistávací a vzletovou dráhu? Jak se aktuálně vyvíjí projekt železničního spojení na pražské letiště? Jak se rozvíjí segment privátního létání v Praze? A je Praha zajímavá i pro nákladní letecké dopravce?

Tato a další témata otevřeme s Václavem Řehořem při natáčení dalšího dílu podcastu Cesty Zdopravy.cz. Ptát se ho můžete i vy, své otázky pokládejte v diskusi pod tímto článkem až do úterního večera.

Tagy letiště praha podcast Cesty Zdopravy.cz Václav Řehoř
22 komentářů