Motoráky z Německa koupily ČD přes švýcarskou firmu, většina je už v Česku

Vozy Stadler RS1, které nakoupily České dráhy u německého dopravce SWEG. Foto: České dráhyVozy Stadler RS1, které nakoupily České dráhy u německého dopravce SWEG. Foto: České dráhy

Posledních devět motorových vozů dorazí Českým drahám příští rok po opravách.

Do Česka už dorazilo už prvních 13 z 22 nakoupených motorových vozů Stadler RegioShuttle RS1 pro České dráhy. Po prvních pěti vozech přivezených minulé pondělí dorazilo do depa Českých drah i dalších 8 motorových vozů. Zbývajících devět přijede až v příštím roce po opravách vyššího stupně.

České dráhy také zveřejnily, od koho motorové vozy po německém dopravci SWEG Hohenzollerische Landesbahn koupila. Jde o švýcarskou společnost Heros Helvetic Rolling Stock GmbH. Vyplývá to z písemné zprávy zadavatele, kde je ale kupní cena anonymizována. Podle informací deníku Zdopravy.cz má jít o zhruba 700 tisíc eur za kus. Švýcarský obchodník s použitými vozy prodal Českým drahám 22 z celkem 24 vozidel, které od SWEG koupil.

České dráhy na profilu uvedly, že pokud by vozy nekoupily, měly by problém zajistit „aktuální a budoucí smluvní požadavky objednatelů na dopravní obslužnost v závazku veřejné služby u kategorie vozidel DMU70“.

Motorové vozy RS1 sloužily ještě do předminulé soboty na pravidelných linkách v Bádensku-Württembersku. Jsou z roku 1997. Dopravce počítá s jejich nasazením od prosince 2021. Motorové vozy musí absolvovat ještě takzvanou bohemizaci, tedy úpravy pro provoz na tuzemských kolejích.

Podobně nyní modernizují České dráhy jednotky Stadler GTW v ŽOS Zvolen pro provoz v Olomouckém kraji. České dráhy jednají s několika kraji, na které tratě je v průběhu roku 2021 nasadí. Podle Jiřího Ješety, člena představenstva Českých drah, je o ně zájem v celé řadě regionů, například v Libereckém, Plzeňském, Pardubickém nebo Středočeském kraji.

Vozy Stadler RS1, které nakoupily České dráhy u německého dopravce SWEG. Foto: České dráhyVozy Stadler RS1, které nakoupily České dráhy u německého dopravce SWEG. Foto: České dráhyVozy Stadler RS1, které nakoupily České dráhy u německého dopravce SWEG. Foto: České dráhyVozy Stadler RS1, které nakoupily České dráhy u německého dopravce SWEG. Foto: České dráhyVozy Stadler RS1, které nakoupily České dráhy u německého dopravce SWEG. Foto: České dráhyVozy Stadler RS1, které nakoupily České dráhy u německého dopravce SWEG. Foto: České dráhy
Tagy České dráhy Heros Helvetic Rolling Stock Stadler RS1 SWEG Top
149 komentářů