ŘSD pro stavbu mostu přes údolí v Žiželicích u D7 vybírá ze dvou nabídek

Most přes údolí říčky Hutná, vizualizace. Pramen: ŘSDMost přes údolí říčky Hutná, vizualizace. Pramen: ŘSD

Délka stavby je téměř tři kilometry, její nejsložitější částí bude téměř čtyřistametrové přemostění údolí říčky Hutná.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) po více než roce dospělo do finále tendru (byl vypsán v prosinci 2020) na přestavbu silnice I/27 nedaleko chomutovské dálnice D7 a průmyslové zóny Triangle. V poledním kole výběrového řízení obdrželo dvě nabídky: od sdružení firem Silnice Group, Eurovia, SMP, Valbek a Geofos a od společnosti Metrostav DIZ. Nabízené ceny ŘSD nezveřejnilo.

„Nyní proběhne hodnocení nabídek multikriteriálním hodnocením,“ uvedl šéf ŘSD Radek Mátl. Předpokládaná hodnota zakázky je 864 milionů korun bez DPH, silničáři přitom zvolili formu Design&Build. Vítěz soutěže tak stavbu vyprojektuje i postaví.

Stavba s oficiálním názvem „I/27 Žiželice, obchvat a přemostění“ má odstranit zřejmě nejproblematičtější úsek ze severočeské části frekventovaného tahu I/27. Současná trasa silnice klesá do údolí říčky Hutná, které je až 40 metrů hluboké. Serpentiny a prudké sjezdy do obce Žiželice jsou přitom, zejména v zimním období, pro řidiče nebezpečné. „Samotný průjezd obcí Žiželice je směrově a šířkově naprosto nevyhovující,“ píše ŘSD v dokumentaci.

Most přes údolí říčky Hutná, vizualizace. Pramen: ŘSDMost přes údolí říčky Hutná, vizualizace. Pramen: ŘSDSoučasný nevyhovující úsek silnice I/27 u Žiželic. Pramen: ŘSDSilnice I/27, obchvat obce Žíželice. Pramen: ŘSD

Délka stavby je téměř tři kilometry, její nejsložitější součástí bude téměř čtyřistametrové přemostění údolí říčky. Stavba díky přemostění rovněž odstraní i železniční přejezd. Měla by začít ještě letos, potrvá čtyři roky.

Silnice I/27 je důležitou tepnou, která začíná na silnici I/8 v Dubí a pokračuje přes Litvínov, Most, Žatec, Jesenici, Kralovice, Plasy, Kaznějov, Plzeň, Přeštice, Klatovy až k hraničnímu přechodu Železná Ruda. V posledních letech se ji ŘSD snaží kultivovat především na Plzeňsku.

 

Tagy I/27 obchvat Žiželic ŘSD
28 komentářů