Most Madeleine Albright. Pražský náměstek prosazuje pojmenování nového mostu po americké ministryni

Dvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMPDvorecký most, vizualizace. Pramen: MHMP

Madeleine Albrightová se narodila v roce 1937 v Praze na Smíchově.

Nový most, který má do tří let překlenout Vltavu mezi Smíchovem a Podolím, by měl nést název most Madeleine Albright. S návrhem přišel pražský náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Mostu se dosud pracovně říká Dvorecký. Někdejší ministryně zahraničí USA a česká rodačka Madeleine Albrightová zemřela ve středu ve Washingtonu ve věku 84 let.

„Co nejdřív zahájím jednání s městskými částmi, abychom pojmenování mostu podle Madeleine Albright do detailu probrali,“ uvedl Scheinherr, který s nápadem dnes přišel i na pražské zastupitelstvo. „Praze by bylo ctí, kdyby jeden z jejích mostů nesl její jméno,“ doplnil náměstek.

Madeleine Albrightová se narodila v roce 1937 v Praze na Smíchově jako Marie Jana Korbelová, její rodina odešla definitivně do zahraničí po komunistickém převratu v roce 1948. Albrightová působila v letech 1997 až 2001 jako ministryně zahraničí USA ve vládě prezidenta Billa Clintona a výrazně napomohla vstupu České republiky do NATO v roce 1999.

Nový most překlene Vltavu mezi zlíchovským a podolským břehem a spojí tak městské části Praha 4 a Praha 5. Východní vyústění mostu bude u Žlutých lázní severně od Jeremenkovy ulice, západní bude poblíž tramvajové zastávky Lihovar. Hlavní město už na podzim vypsalo na stavbu tendr, odhadované náklady jsou 972 milionů korun.

Dvorecký most (most Madeleine Albright) bude podle územního plánu z roku 2014 určen jen pro MHD, cyklisty a chodce, v případě nutnosti jej ale budou moci využívat i vozidla záchranného systému.

Tagy Adam Scheinherr Dvorecký most Hlavní město Praha Most Madeleine Albright
343 komentářů