Moravskoslezský kraj spustí speciální autobusové linky pro navrátilce z ciziny, odveze je až domů

Nové autobusy SOR pro Transdev. Autor: TransdevNové autobusy SOR pro Transdev. Autor: Transdev

Moravskoslezský kraj odhalil systémovou mezeru v systému repatriací ze zahraničí. Autobus či letadlo přiveze české občany do Prahy či jiného

Moravskoslezský kraj odhalil systémovou mezeru v systému repatriací ze zahraničí. Autobus či letadlo přiveze české občany do Prahy či jiného krajského města, nikdo pak ale neřeší, jak se lidé dostanou do nařízené karantény domů. Proto se dohodl se společností Transdev na zajištění dopravy z Ostravy až domů.

Nové řešení oznámil na facebooku krajský náměstek pro dopravu Jakub Unucka. „Opravdu není možné vyložit desítky cestujících ze zahraničí na první zastávce metra v Praze s tím, že mají jet metrem na vlak do Ostravy a pak mají jít do karantény, jak se stalo třeba včera,“ vysvětlil Unucka.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2988118054580752&

Podle něj budou cestující po příletu nebo příjezdu informováni o možnostech dopravy. Z Prahy pojedou speciálními autobusy RegioJet (objednanými ministerstvem zahraničních věcí), ve Svinově pak přesednou na autobus Transdevu, který je rozveze až domů. Kraj počítá s dvěma autobusy: jeden do východní části kraje, druhý do západní. Odveze je až k jejich bydlišti. Podle Unucky jsou v zahraničí zhruba dvě tisícovky obyvatel kraje, kteří se chtějí dostat domů.

V případě jiných krajů platí stále dosavadní model, kdy cestující z letiště musí do domácí karantény veřejnou dopravou nebo se nechat vyzvednout autem. Hrozí ale, že někoho nakazí.

Tagy Moravskoslezský kraj repatriační linky Transdev
12 komentářů