Moravskoslezský kraj rozšířil systém jízdného zdarma pro dojíždění do práce

Jednotka CityElefant Českých drah kolem dolů v Karviné. Foto: České dráhyJednotka CityElefant Českých drah kolem dolů v Karviné. Foto: České dráhy

Pro vybrané obyvatele dalších devíti obcí rozšířil Moravskoslezský kraj možnost jezdit rok do práce zdarma veřejnou dopravou. Kraj tím chce

Pro vybrané obyvatele dalších devíti obcí rozšířil Moravskoslezský kraj možnost jezdit rok do práce zdarma veřejnou dopravou. Kraj tím chce zastavit vylidňování některých oblastí.

Jde o projekt Zaměstnanecká mobilita, který byl dosud určen pro obyvatele Karviné, Havířova a Orlové. Nově mohou o jízdné zdarma žádat obyvatelé obcí Albrechtice, Horní Bludovice, Horní Suchá, Těrlicko, Dětmarovice, Petrovice u Karviné, Stonava, Doubrava a Petřvald. Kraj dnes změny programu oznámil v tiskové zprávě.

Úspěšní žadatelé o program získají na jeden rok ODIS kartu pro cestování zcela zdarma v rámci integrovaného systému veřejné dopravy v kraji. Kraj věří, že tím nejen udrží v regionu obyvatele, ale přiláká i další nové obyvatele.

Na ODIS kartu mohou dosáhnout pouze ti, kdo jsou zaměstnaní, a to na minimálně poloviční úvazek. Nemění se ani skupiny osob, pro které je ODISka určena, tedy absolventi SŠ, VOŠ a VŠ nejdéle do 1 roku od ukončení studia, a také ti, kteří se do vybraných měst a obcí přistěhovali po 1. 1. 2019 a zdravotničtí pracovníci, kteří tu pracují ve zdravotnickém zařízení. Pro absolventy a „přistěhovalé“ navíc platí podmínka mít v Karviné, Havířově, Orlové či okolních obcích trvalé bydliště.

Možnost získat ODIS kartu zdarma v rámci Zaměstnanecké mobility mají obyvatelé Havířova, Karviné a Orlové od roku 2017, kdy byl spuštěn pilotní program.  Za tu dobu jsme rozdali 209 ODISek. Lidé tak mohli ušetřit na cestování do práce i tisíce korun ročně,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka. Podle něj je největší zájem o karty v Karviné. „Snad i tento krok dokáže pomoci dotčeným městům opustit poslední příčky v hodnocení kvality života, které v minulých dnech vyvolalo poměrně značné rozhořčení,“ dodal Unucka.

Tagy cestování veřejnou dopravou zdarma Moravskoslezský kraj
23 komentářů